Az olimpia lángja

0
911

lang120530_04_4-3
Az angol olimpiai fáklya jelképek tárháza! Az ultramodern aranyozott ?lángoszlop? háromszögalakú, ami egyaránt utal a harmadik Angliában rendezett Olimpiára, valamint a játékok mottójára: gyorsabban, magasabbra, erősebben! A fáklyán található 8000 lyuk pedig a 8000 futó, akik 8000 mérföldet futnak kersztül?kasul Nagy?Britanniában, míg a láng július 27?re megérkezik Londonba.
Vannak egyértelmű jelek, hogy örök fiatal maradok. Hiába tűnik úgy a külső szemlélődő számára, hogy fénysebességgel öregszem ? őszülő haj és egyebek ?, ez csak a buta látszat. Mert a lelkem még mindig gyermeki naivitással képes rácsodálkozni a körülöttünk lévő világra: ?Jé, hát ez lehetséges?? Ez a felkiáltás bizony elég sokszor elhangzik Angliában. Most éppen a lázas olimpiai készülődés közepette.

Mindjárt az elején ámulatba ejtett, hogy a máskülönben egyszerű gondolkodású angolok, akik semmiből nem csinálnak különösebb felhajtást, egyszercsak fogékonyak lettek a szimbólumok iránt: az angol olimpiai fáklya jelképek tárháza!

lang120530_04
A nap egyik hőse Fotók: Fekete Judit

Az ultramodern és ultrakönnyű aranyozott ?lángoszlop? háromszögalakú, ami egyaránt utal a harmadik Angliában rendezett Olimpiára, valamint a játékok mottójára: gyorsabban, magasabbra, erősebben! A fáklyán található 8000 lyuk pedig a 8000 futó, akik 8000 mérföldet futnak kersztül?kasul Nagy?Britanniában, míg a láng július 27?re megérkezik Londonba. S végül a győztes érméken is egy szimbolikus kompzozíció tündököl (lehet hogy magyartanárokból állt a zsüri?!). És az meg tényleg csak a véletlen műve lehet, hogy három főszponzor kíséri végig az ünnepi futó ceremóniát. Hiszen mi más kéne az Élethez mint üdítő, elektronika és bank ? a teremtés és teljesség jegyében!

lang120530_01
A kicsik se maradjanak ki!

Majd ismét ámulatba estem, amikor a mi somerseti kisvárosunkban álldogáltam a főutcán, a tömegben várva a ?hétköznapi? fáklyahordót. (Futásra bárki jelentkezhetett: a tizenkétévestől a százévesig, a hírességtől a szürke állampolgárig.) A nézelődök mobillal vagy fényképezőgéppel a kezükben érkeztek, a kényelmesebbek campingszéket és innivalót is idecipeltek. A közönség is megadta a módját, akárcsak a szervezők. Volt, aki közben az ebédjét fogyasztotta, mások kihasználták a pillanatot és szórólapokat osztogattak. A gyerekeket a közeli iskolákból  autóbusszal szállították a helyszínre, mindegyik kezében papírfáklya. Amelyik nebulót éppen a szülő akarta elvinni az eseményre, annak igazolták a hiányzását.

lang120530_02
?Ha büszke, büszke, van neki mire? ? ?  az angol néni mind büszke

Muszáj megemlíteni, hogy a szervezők az útvonal összeállításakor arra törekedtek, hogy maximum egy óra utazással bárkinek lehetősége legyen e történelmi jelentőségű megmozduláson részt venni. Szinte az összes ház, üzlet fellobogózva, az emberek kis zászlókkal integettek ? izgatott várakozás, motoros rendőrök, dudaszó, harangzúgás, örömujjongás, füttyszó? majd az előttünk elvonuló konvoj pár perc alatt otthagyott minket. A hatalmas buszok között ugyan felbukkant  a lángot hordozó, de sajnos az egész csiriviri mutatványban elillant maga a küzdelem, a verseny szelleme. Csalódottan kullogtam hazafele, az emberek arcát fürkésztem. Rajtam kívül mindenki boldogan, önfeledten nevetgélt, elégedettség és büszkeség ragyogott körülettem.

lang120530_03
A támogatás aranyat ér ? a bank is ezt reméli

Aztán ámulatba ejtett a felismerés: lehetséges, hogy az emberek, pártoktól és ideológiáktól függetlenül, közösen tudnak örülni valaminek, büszkeséggel tölti el őket az, hogy együtt képesek létrehozni valamit? (És hol vagyunk még a megmérettetéstől?!) Hogy eszükbe sem jutott kritizálni, vitatkozni, vádaskodni, számolgatni? Fanyaloghatok én a szervezésen, a futók hófehér ruháján, amire egy izzadtságcsepp, egy kis szemtelen koszfolt se került ? itt bizony az egész társaság ?happy? volt, de legfőképp büszke! ?Rajtunk a világ szeme!?

És a végén már egyáltalán nem csodálkoztam el azon, hogy ezen a vidéken még komolyan veszik ? amit mi is átélünk gyermekeinkkel az iskolában, a sportversenyeken minden áldott nap ? : ?Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos?. Hajrá magyarok!

Fekete Judit
Anglia

Kapcsolódó anyagok:
Glastonbury, a hippiváros
Vendégség és vendéglét
Mitől angol az angol? És a magyar…