Bon-bon és Túró Rudi

0
591

golyoAz édesszájú népség sosem unja meg a bonbonokat. A Kisduna is gyűjtött össze már néhányat, hiszen nemcsak gyönyörűen mutatnak az ünnepi asztalon, hanem 1-1 darabot bekapva ideális desszertek, nem túl nagyok, és mégis befejezik az étkezésünket. Ráadásul remekül érvényesülnek finom dobozokban, porcelán bonbonierekben. A legkényesebb ízlést is kielégítik, ezért készítsünk ünnepi alkalmakra sokfélét belőlük. Nem utolsó szempont, hogy még a gyerekeket is belevonhatjuk a munkába ? sütni sem kell őket, a legeslegkezdőbb cukrásznövendék is el tudja készíteni.

Most Csilla és Gabika bonbonjait mutatom be:

Mozart-golyók

Hozzávalók: 20 dkg reszelt étcsokoládé, 20 dkg darált dió vagy mogyoró, 20 dkg porcukor, vanília aroma, 2 evőkanál rum, 2 evőkanál baracklekvár.

Mindezeket gyúrd össze, formázz belőle golyókat, a közepébe tehetsz magozott meggyet. Egy napig pihentesd, majd forgasd csokimázba.

Túró bon-bon

Hozzávalók: 25 dkg túró, 15 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, vanília, 15 dkg kókuszreszelék.

A hozzávalókat keverd össze a kókusz nélkül. Tedd a hűtőbe legalább egy órára, majd add hozzá a reszeléket. Formálj belőle diónyi golyókat, majd forgasd bele kókuszba.

Ha csokimázzal öntöd le, akkor nevezheted Túró Rudi bon-bonnak is.

Erről az jut eszembe, hogy szívesen olvasom külföldön tanuló diákok beszámolóit arról, hogy hogyan érzik magukat a befogadó országban. Mindenkinek felteszik a kérdést: mi jó itt, mit nehéz megszokni, és legfőképpen, mi hiányzik az édes otthon megszokott dolgaiból. Nem akartam hinni a szememnek, amikor a család után a legtöbb fiatalnak a Túró Rudi hiányzott!!!!!! Mondjuk megértem, mert magam is kedvelem ezt a finom csemegét, ráadásul, mint a fentiekből kiderül, nem is olyan ördöngösség az elkészítése.

Igen ám, de hol találunk a Lajtán túl finom túrót? Hm?

Marosi Málna