Sándor Atya tortája

0
844

Major Sándor atyát mindenki tisztelte a faluban, még azok is, akik egyébként nem voltak nagy templomba járók. Hite, józansága, műveltsége, az emberek iránt érzett felelőssége tette a falu lelki vezetőjévé. Kereken 5 éve, 95 éves korában fejezte be földi életét.

De Sándor Atya szerette a szépet és a jót is. Például szívesen fogadta azoknak a sütő-főző asszonyoknak az ételeit-süteményeit, akik főleg ünnepnapokon igazán kitettek magukért, hogy valami különlegeset tálaljanak föl. Régi receptkönyvet lapozgatva így találtunk rá Zsigmond Györgyné Mester Gabriella által megőrzött ételleírásra, amelyet maga Sándor Atya vágott ki az újságból, és az Ő kérésére sütött meg Gabi néni.

Hozzávalók:

A piskótához:  3 tojás, 1 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál liszt, vaj és liszt a tortaforma kikenéséhez.

A krémhez: 20 dkg tehéntúró, 10 dkg krémsajt, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 dl kefír, 2 dl tejszín, 1 dl tej, 3 evőkanál zselatinpor, só, fehérbors

Tetejére:  fél csomag zöldhagyma, 5 dkg trappista sajt.

Elkészítése: A piskótához a tojássárgáják kikeverem a sütőporral, a sóval és a liszttel, majd óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét. Kivajazott, lisztezett 24 cm-es tortaformában vékony piskótát sütünk.

A vöröshagymát megtisztítom, és nagyon apróra vágom. Az olajon fedő alatt üvegesre párolom, majd kihűtöm. A tehéntúrót áttöröm, majd simára keverem a krémsajttal és a kefírrel, majd sóval, borssal megfűszerezem. A tejszínből habot verek, amit óvatosan beleforgatok a túrós keverékbe.  A tejet a zselatinra öntöm, és kis lángon addig keverem, míg folyósra nem oldódik. Kevergetve langyosra hűtöm, és beleforgatom a krémbe.

A piskótalapot beteszem egy kapcsos tortaformába. A krémet ezután betöltöm a formába, a tetejét simára egyengetem, a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt a tortalappal együtt tálra csúsztatom, (a meglazított tortaforma oldalát körbevágom, így könnyen kijön belőle) majd a tetejét zöldhagymafejekkel és reszelt sajttal feldíszítem.

Nagy örömet lehet szerezni ezzel a tortával azoknak is, akik nem szeretik túlzottan az édességeket, vagy óvatosan kell bánniuk a cukorral. Kiváló lehet arra az asztalra, ahol nem kívánatos a hús – például böjt idején, vagy vegetáriánus étrendnél. Ha valaki a tejre érzékeny, az óvatosan nézzen körül a boltok polcain: mit tehet a krémbe, és mit nem.

Ilyenkor tavasszal különösen jól eshetnek ezek a friss, könnyű ízek, próbáljátok ki!

Marosi Málna