“Földön járok, égre nézek…”

0
949

avagy vendégségben a Szerzetesek asztalánál

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban* érdekes kiállítás-megnyitónak voltunk tanúi 2015. december 9-én. A Szerzetesek évét köszöntötték a rendezők, és engedtek betekintést a külvilág számára titokzatos életükbe.

A falakon futó tablókról a lényeges információkat is megtudhattuk a 14 magyarországi rendről**. Örömmel fedeztük föl itt Kismaros nevét is, a ciszterci nővérek révén, sajnáltuk, hogy termékeikkel nem találkoztunk a kiállításon, pedig híresen finomak.

A cisztercita rend táblája

A ciszterciek táblája a falon

Nem is gondolná az ember, hogy milyen ételspecialitásokat köszönhetünk a szerzeteseknek. A sajtok, olajok, gyógyteák, a különféle sörök és gyógylikőrök, mézek mellett a keresztény élet két misztikus ételét és italát – a kenyeret és a bort – is készítenek folyamatosan. Ráadásul a finom, illatos kézi készítésű szappanok, fürdősók, illóolajok is dicsérik kifinomult ízlésüket. A különféle gyógyhatású teákból, a gondosan szárított gyógyfüvekből még vásárolhattunk is. A templomokban használatos gyertyák is az ő műhelyeikből kerülnek ki.

Meglepődve láttuk, hogy valószínűleg éppoly türelemmel írták gyöngybetűikkel a szakácskönyveket, bevásárló-könyveket, háztartási naplókat is- mint régen a kódexeket.

A kiállítást megnyitotta Lévai Anikó, a Magyar Konyha Magazin szerkesztőbizottságának az elnöke, köszöntőt mondott Kiss Imre, a múzeum igazgatója; a kurátor Saly Noémi, fővédnök Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát volt. A rendezvényt több intézmény és magánszemély támogatta. Megtekinthető 2016. május 1-ig.

Megnyitotta Lévai Anikó

Megnyitotta Lévai Anikó

Köszöntőt mondott Kiss Imre

Kiss Imre, a múzeum igazgatója

Akit érdekel ez az izgalmas, és a laikus ember számára rejtett, Istennek szentelt, mégis a világi örömökbe is belekóstoló élet, ki ne hagyja ezt a nem mindennapi kiállítást.

*Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum  Budapest, III, Korona tér 1. A múzeum Krúdy Gyula volt lakóházában található, Óbuda ún. Krúdy negyedében.

**Szerzetesrenden vagy renden az  egyházuk által jóváhagyott szabályok, regulák szerint élő és általában közös fedél alatt lakó szerzetesek (barátok), illetve szerzetesnők közösségét értjük.

Marosi Málna