Szafari Angliában

0
1000

sz005
Nem gondoltam komolyan, hogy életem első szafari élménye éppen Angliában zúdul a nyakamba! Sőt, egy hét múlva az esőerdőbe látogatunk el.

Nincs min csodálkozni! Valóban szafarin voltunk Angliában! Sőt, egy hét múlva az esőerdőbe látogatunk el. A jégmezőkre ugyan még várni kell, de ha a globális felmelegedés folytatódik, akkor először a  lagunákat láthatjuk majd a szigetországban! Tényleg nem gondoltam komolyan, hogy életem első szafari élménye éppen Angliában zúdul a nyakamba.

sz001
A tájékoztatás itt is alapkövetelmény Fotók: Fekete Judit

Régóta terveztük ezt a kirándulást, és egy csodálatos, napsütéses májusi vasárnapon végre megvalósítottuk. A családi büdzsé éppen ekkor rendelkezett felesleges 100 fonttal, ugyanis a belépők borsos ára meggondolásra intett (és mivel az interneten előre vettük meg a jegyeket, még spóroltunk is!). Ami igaz, az igaz, ezért az összegért sokféle szórakozási lehetőséget kínál Longleat, valóban többnapos program. Szerencsénkre mi fél óra autózással célhoz értünk, így akárhányszor kedvünk szottyan egy kis oroszlánnézésre, könnyedén átruccanhatunk. Legalábbis, ha magunk mögött hagyjuk a kételyeinket.

sz002
Kényelmes szafari ? a kocsiból ettetük az őzeket

Bizonyára parázs vita alakulna ki, ha bedobnám napjaink egyik közkedvelt moralizáló témát: mi jobb az állatok számára: állatkert, vadaspark, szafari ? vagy egyiksem. Már azon is eltöprenghetnénk, hogy a ?természetvédelmi terület? kifejezés mire utal. Kitől kell védelmezni? Talán csak nem tőlünk, emberektől? Vagy miért kell az állatok összefogdosni, bezárni és mutogatni? Egyáltalán kitől kell megmenteni? Miért van szükség ?állatsimogatókra?, és miért van akkora sikere? A kérdések özönében a legkevesebb amit tehetünk, hogy elpirulunk? sajnos én sem tudom a megoldást. Inkább elmesélem, milyen élményekben volt részünk!

sz003
Vajon van már ilyen a majom gyűjteményében?

Már az úton minduntalan belebotlottunk a szafari irányát mutató táblába, amin egy elefánt konturja rajzolódott ki. Valóban találtunk egy ?ormányost? a parkban, magányosan álldogált bekerített kis területén. Az egész család szánta és sajnálta. Semmiben sem különbözött az állatkerti körülményektől, igaz, a szecessziós millő hiányzott, sem egy üvegablak, sem egy Zsolnay?porcelán.

sz004
A mi kis majmunk az autó tetején

A szafari területe természetesen egy állatkerthez képest jóval nagyobb, szellősebb, mégis ugyanúgy ?megbénítja? lakóit. Azt sem tudom, hogy az állatok mit szólnak a kétsávos aszfaltos kocsiúthoz, amin az autók araszolnak előre ? néha megállva, hogy az emlékezetes fotót elkészítsék ?  miközben a kipufogókból ömlik a bűz. Láthatóan megszokták a bámészkodó jónépet, nem ingerlékenyek, közönyösen sétálnak a járművek között. Így aztán mi is lemaradtunk egy valamirevaló kis izgalomról, és legnagyobb élménynek az mutatkozott, amikor a rinocérosz körültekintés nélkül átsétált előttünk. Természetesen átengedtük, itt is ?az erősebbnek van előnye? elv működik.

sz005
Oroszlán ebéd közben

Roppant bátorságról tettünk tanúbizonyságot, mivel a figyelmeztető táblák és jótanácsok ellenére bemerészkedtünk a majmok közé. Ezek a kis szemtelen jószágok nem rejtik véka alá véleményüket, és kárörvendően esnek neki a visszapillantótükröknek, antennáknak, karistolják össze a karosszériát ? mi megúsztuk egy ?férfias megjelöléssel? a motorháztetőn. A kijáratnál pedig a feszültégoldásról is gondoskodtak helyettünk, mivel a táblán a következő szöveget olvastuk: ?Kérjük, ne menjenek ki több majommal, mint amennyivel bejöttek!?.

sz006
Nagy kudu (Tragelaphus strepsiceros) békés heverészése az árnyékban

A szafari parkon kívül simogathattunk szőrös pókot, kergethettünk lepkéket, etethettünk papagájokat, fókákat, kézbe vehettünk egy királypitont. A gyerekek beülhettek egy szimulátorba, ahol gorillákat üldöztek ? vagy a gorillák őket ?, hajózhattak a fókák között, és még egy kis élményparkra is futotta a végén!

Mindent összegezve, csodás napunk volt, teljesítettük a modern turizmus összes követelményét: élményeket gyűjtöttünk ? habár az adrenalinszintünk nem emlekedett meg, kivéve, amikor a labirintusban fél órán át kerestük a kijáratot ?, költöttük a pénzt, fotóztunk rendületlenül. És továbbra is szeretünk állatkertbe járni, vadasparkba kirándulni ? mostantól pedig egy valódi szafarira ácsingózunk! És tiszteljük az állatokat!

Fekete Judit
Anglia

Kapcsolódó anyagok:
Az olimpia lángja
Glastonbury, a hippiváros

Vendégség és vendéglét