Közhelyhegyek

0
1570

fcs-aau01
Hétről-hétre olvashatják Fekete Judit írásait Az angol útitársban. Judittal való megismerkedésünk a véletlennek műve volt, pedig kiderült, hogy van néhány közös ismerősünk. Együttműködésünk mégis a virtuális világban kezdődött, és már mindketten vártuk, hogy személyesen is találkozzunk.

Hétről-hétre olvashatják Fekete Judit írásait Az angol útitársban. Judittal való megismerkedésünk a véletlennek műve volt, pedig kiderült, hogy van néhány közös ismerősünk. Együttműködésünk mégis a virtuális világban kezdődött, és már mindketten vártuk, hogy személyesen is találkozzunk.

A nyári szabadság erre is alkalmat adott, így jót beszélgettünk Angliáról, a Kisdunáról, az iskolákról, arról, hogy hol is van az otthonunk, mi marad itt, és mit hagyunk ott, mi a haszon, és arról, hogy hány közhelyes mondatot süthetünk el életünk során.

– Végvári Györgyi : Három éve éltek kint Angliában. Könnyű döntés volt itthagyni az otthont?

– Fekete Judit: Az elhatározás lehet, hogy könnyű, de maradni sokkal nehezebb ? legalábbis az első fél évben. Nem mindegy, hogy egyetemistaként, kezdő orvosként, vagy meglévő egzisztenciával vágunk neki az új életnek, családdal, három gyerekkel, újonnan épült házzal, gondokkal a hátunk mögött. Bizonyos célok érdekében hozzuk meg a döntést. Mi például elsősorban az otthonunk befejezése érdekében határoztunk így, és újra élvezni szerettük volna az életet, kiszállni a mókuskerékből.

fcs-aau01
A család

– Megérte?

– Ezt a kérdést sokszor fölteszik nekünk. Megérte ? több szempontból is. Sajnos, az emberek többsége azt gondolja, hogy az anyagi hasznon kívül semmi más nem jöhet szóba ilyenkor. Nem gondolják, hogy mennyi lemondással jár otthagyni a megszokott környezetet, a családtagokat, a barátokat, az iskolát, a munkahelyet. Pedig ettől rengeteg minden függ. Hogy mennyire gondolod átmeneti megoldásnak az életedben egy másik országban való boldogulást, az egész egyszerűen attól függ, hogy mi maradt itthon. Sokan azt sem kalkulálják bele a sorsfordulóba, hogy ez bizony egy befektetés, amiért áldozni kell, méghozzá előre. Ráadásul pénz nélkül kimenni családostul felelőtlenség.
Ez idő alatt sok minden változik az életünkben, miközben magunk is rengeteget változunk. Megerősödik például a családot összekötő kapocs, átértékeljük a baráti kapcsolatainkat,jobban  megtanuljuk becsülni a saját értékeinket, és sokat tanulunk a másik ország kulturális szokásaiból. Az egész folyamat számunkra hatalmas tanulási ciklus.

– Azt azért nehéz lenne vitatni, hogy a gyerekek mi mindent sajátítanak el a diákévek alatt.

– Kétségtelen. Több ízben írtam már az angol és magyar iskolák közötti különbségről. A legizgalmasabb számomra az ? mivel magam is pedagógus vagyok ? hogy mindent, a legegyszerűbbtől a legkomplikáltabb dologig az élet felől közelítenek meg. Ez a legnagyobb különbség talán a két iskolarendszer között. A kislányom itthon idén menne másodikba, Angliában már negyedikes, de senki ne gondolja, hogy a mi fogalmaink szerinti oktatási folyamatban vesz részt. Lehet, hogy furcsa, amit mondok, de itt is, és ott is meg kell tanítani a gyerekeinknek túlélni az iskolát.

– A legutóbbi bejegyzésednél fölfigyeltünk arra is, hogy mennyire vágytok már a Dunakanyarba?

– A világ egyik legszebb helyén van az otthonunk. Nagyon élvezzük most az ittlétet, és a múltkor döbbentem arra rá, hogy mennyi közhelyet mondunk nap-mint-nap ? ezzel kapcsolatban is. Az, hogy mindennek ára van, hogy ott sem kolbászból van a kerítés, és még folytathatnám  – egészen nyilvánvalóan a hasonló érzésekből és tapasztalatokból fakadt. Remélem, egyre közelebb az az idő, hogy élvezni tudjuk ennek a tájnak, a háznak, a kertnek a mindennapjait is, igazi otthonunkká válik. Mert ez sem egyszerű: két háztartást működtetni, a szokások közt kiigazodni,  lemondani a gyerekek kedvenc állatairól, és még sorolhatnám ennek az időnek a jellemzőit. Sokkal jobban tudjuk értékelni is, amit itt, Dunabogdány környékén  megteremtettünk magunknak. A világért nem cserélném el egyik nagyvárosi életformával sem. Különösen most, amikor élvezhetjük a nyarat, érik a szilva a kertben és vár bennünket a Duna is.

Hadd ajánljuk a könyvet is, ami talán segít másoknak is az eligazodásban.

Fekete Judit: Két év piknik Angliában
Kiadó: Hungaro Studio
Rendelhető: feketepont@yahoo.com  vagy +36 209353800
Ára: 1690 Ft