A Börzsöny szíve-kerékpártúra

0
1784

P1110670Egy szép kerékpártúrát ajánlok azoknak, akik azt fontolgatják, hogy most már tényleg nyeregbe szállnak és nekivágnak a Világnak.

Egy szép kerékpártúrát ajánlok azoknak, akik azt fontolgatják, hogy most már tényleg nyeregbe szállnak és nekivágnak a Világnak.

Kismarosról, Szokolyán át Királyrétre feltekerni nem nehéz, egy laza 10 km-es távolság. Itt mindjárt megpihenhetünk a királyréti tónál, mielőtt továbbindulunk.

P1110662
A királyréti horgásztó – Fotók: Horváth Tivadar

Ezután a Spartacus turistaház irányába kb 3 kmt biciklizhetünk egy enyhe emelkedésű úton. Itt egy elágazásnál jobbra kanyarodunk egy erdészeti útra, amely kb 10 km hosszan kanyarog Diósjenőig. Vigyázat: ez az út csak száraz időben  és csak hegyikerékpárral járható, (magam, július elején voltam utoljára) csak néhányszor kell leszállni, de leginkább a gyönyörű panoráma miatt – fotózni.

P1110670
Kilátás Diósjenő közelében

Az út a diósjenői Erdészetnél torkollik a Kemence felé vezető jóminőségú autóútba, itt jobbra Diósjenőre, balra pedig Királyházán át Kemencére tekerhetünk.

P1110687
Az út Királyháza felé

Ezután 3 km-t  egy erős emelkedőn fölfelé kell kapaszkodni, de azután további 14 km-t végig lefelé, a Kemence-patak völgyében, gyönyörű árnyas úton, egy szinte tükörsíma aszfalton gurulhatunk. Nem sok ilyen szép hely van az országban – ez a Börzsöny szíve…

P1110675
A Gyeplős-kút pihenő

Kemencére beérve, megnézhetjük a Börzsöny (geodéziai) főalappontot, a kedves diáktáborokat, a strandot és megpihenhetünk (akár éjszakára is) a Kőrózsa panzióban, ahol sörözni és étkezni is lehet.

P1110682
Ifjúsági tábor

Hazatérésre két változat is kínálkozik: a hosszabb és nehezebb, Vámosmikola – Letkés felé Szobig, majd a Duna-kerékpárúton hazáig, vagy a kényelmesebb: 20 km-t biciklizni Hont felé, Drégelypalánkra és ott vonatra csücsülve Verőcéig utazhatunk. Megvallom, a július eleji kirándulásom alkalmával – a kellemes kánikulában – magam is az utóbbit választottam.

Horváth Tivadar

Kapcsolódó:
Fedezzük fel (újra) a Velencei-tavat!
Látogatás a Kis-Balatonnál
Vízitúra biciklivel – a Rajna és a Duna pazar világa