Gyors savanyú káposzta

0
6974

Remek savanyúságreceptre csaptam le a minap. Történetét most nem mesélem el részletesen, de annyit tudni kell, hogy írója első díjat nyert a Mária Rádió III. receptversenyén Lekvárok, Savanyúk – 1.helyezett. Magam is készítettem már kovászos uborkát nyers krumplival, és igencsak megörültem Apró Sarolta savanyúságának, mert a friss, gyors káposzta bármilyen formában fogyasztható. És ezeknek az ételeknek pont most van itt a szezonja!

Marosi Málna

 

A téli C- vitamin pótlás elengedhetetlen, egészségünk érdekében a káposztának is minimálisan hetente kellene szerepelni étrendünkben, akár nyersen, akár főzve. Mivel a káposztasavanyítás hordót és sok helyet igényel, nem mindenki teheti meg, hogy otthon savanyítson. Az inkább nyáron készített kovászolt káposzta viszont egész évben készíthető, így biztosítva van a vitaminszükségletünk is .

Az alábbi módon csinálom: 5 literes műanyag vödröm van fedővel, de megfelel az 5 literes üveg is.

Egy nagy fej káposztát (kb.2-2.5 kg) legyalulva kaporral, babérlevéllel, némi borssal, köménymaggal és egy meghámozott, 4 részre vágott nyers krumplival rétegezem az edényben.

2.5 liter vízben felforralok 2.5 evőkanál sót. Miután kihűlt, ráöntöm a káposztára, és befedve meleg helyre teszem (pl. a konvektor vagy cserépkályha mellé). 2-3 nap múlva már jó savanykás íze van.

Fontos! Ha már savanyú, a krumplit feltétlenül el kell távolítani belőle, mert tovább erjeszt!

Nálunk nagy keletje van, egyfolytában csinálom. Előnye, hogy káposzta szinte egész évben kapható, hamar elkészül, nincs nagy helyigénye sem. Azonkívül nem kell mosogatni hetente, mint a hordóban lévőt.

 

Szeretettel ajánlom mindenkinek!

 

Zolnainé Apró Sarolta