Katasztrófa-turizmus

1
842

Azt képzeltem, hogy egy hosszú, részletes élménybeszámolót fogok írni a májusi Magas -Tátrába tett kerékpártúránkról. Sajnos ezt a szépnek induló kirándulásunkat szomorú dolog árnyékolta be: a 2014. május 15-ről 16-ra virradó éjszaka történt tátrai viharkatasztrófa következményeivel való találkozásunk.

A selmecbányai Kálvária
A selmecbányai Kálvária – Fotók: Horváth Tivadar

 

Hétfőn átküzdöttük magunkat a Selmeci-hegység magaslatain majd másnap az Alacsony Tátrán az Ördöglakodalma-hágón (Certovica) és Liptószentmiklós felől közelítettük meg a Magas-Tátra szlovákiai üdülőrégióját.

Ez a kép fogad Vavrisónál
Ez a kép fogad Vavrisónál

 

Először csak az út szélén fekvő letört ágak, később a motorfűrészek folyamatos zaja figyelmeztetett, majd az első néhány, útra dőlt óriásfenyő és az eltávolításukkal harcoló munkások megpillantása döbbentettek rá a valóságra. Gyanútlanul bámészkodtunk, mert az út tervezése közben nem találkoztam ezzel a hírrel, csak az ott dolgozó emberek elbeszélése világította meg előttünk a történteket. Szimpatikus volt az a segítőkészség, ahogyan még az utunk folytatását is igyekeztek biztosítani (valószínűleg nem néztek minket katasztrófa-turistáknak, mert a felszerelésünkből kitűnt, hogy hosszú útról érkezhettünk). Miután átverekedtük magunkat az akadályokon, elérkeztünk a Csorba-tóhoz, ahol már részlegesen eltakarították a vihar nyomait.

A Csorba-tó
A Csorba-tó

 

Csak innen továbbindulva szembesültünk igazán a vihar szörnyű pusztításával: derékban eltört fiatal fenyőszálak seregei, gyökerestől kifordult, térdre rogyott óriásfenyők, a vasútpálya leszaggatott vezetékei és összegyűrt jelzőtáblái, kopár hegyoldalak mindenütt.

A Tátra

A Tátra

 

Tátralomnicra érve aztán fenségesen magasodtak előttünk az óriási csúcsok, itt kevésbé látszottak a vihar nyomai. Szállásadónk szavai szerint azért nem tarolt itt a vihar, mert az előző, 2004-es nagy vihar már a fák nagy részét ledöntötte…  Bizarr végszó ez, ehhez a szomorú eseményhez!

Végül feljutottunk egy “fenti” világba, ahonnan mindezek nem láthatóak: a Lomnici-csúcsra.

Látképek a Lomnici-csúcsról
Látképek a Lomnici-csúcsról

 

A Tátra

A Tátra

 

Egy rövid körbetekintést is rögzített videónk a Lomnici-csúcson a világ legkisebb magashegységéről a Tátrai Nemzeti Parkban.

[su_youtube url=”http://youtu.be/tbWabas4OMo” width=”700″ height=”500″]

Horváth Tivadar
A szerző felvételeivel

Kapcsolódó:
Az ember miatt tarolnak a szélviharok a Tátrában – az Origo írása