A sárgarépás supfnudli* kismarosi változata

0
987

nudli

Sárgarépás supfnudli* kismarosi változata.

A főtt krumplival, tojással, sóval, kis zsírral összegyúrt tésztából kis darabonként ujjnyi széles kígyót formázunk (ebben az én unokáim is profik) lelapítjuk, kis nudlikra vágjuk.

 

A supfolás, vagyis az egyenkénti sodrás kimarad már nálunk, pedig nagyanyámnak nem ették meg másként a család férfitagjai, akik abban az időben nagyapámmal együtt hatan voltak. Kifőzzük a tésztát, a főzőlevet Isten ments kiönteni! Kis rántással, fokhagymával készül a tésztalével felöntött leves, amit tejföllel és a kis nudlik egy részével fogyasztunk.

Ezután lábasban, pici olajban megsütjük a tejfölt. Ez furcsán hangzik, de így van, bizony megsütjük. Megsózzuk, letakarjuk, mert a tejfölben levő víz miatt spriccel. Aztán mikor már sülni kezd, egy finom, jó ízű, sűrű állagú, tészta-alá-való áll össze. Ebbe forgatjuk a nudlikat, aztán túróval, tejföllel nyakon öntve faljuk. A túró és tejföl minősége azelőtt nem volt probléma, mert az istállóban mindig kérődzött egy-két tehén.

Nem lehet eleget csinálni belőle, és míg elkészül, mindenki éhen akar halni a várakozás alatt.

A páromnak prézlit sütök alá, hiszen olyan, mint a gombóc tésztája, ő porcukorral és házi baracklekvárral szereti.

Kipróbáltam savanyú-káposztával és kolbásszal is. Hát mit ne mondjak, meg lehet enni! A kolbászdarabok kisülő zsírjába a kiáztatott, összevágott savanyúkáposztát megdinsztelem, és erre dobom a nudlikat. Így is nagyon finom, mondja a receptet közreadó Zsuzsa asszony.

Jó étvágyat kívánok!

 

*Végre fény derült, hogy honnan  ered a supfnudli szó! Kíváncsi lennék a németesek véleményére. Az azért elgondolkoztat, hogy régen a férfiak milyen pontosan betartották a tradíciókat. Merthogy a nudlit sodorni kell, nincs pardon, akármennyi munka is vár a házban és a ház körül, bármennyi férfi is lesi mohón, hogy mi kerül a tányérra. Mi is emlegetjük azt az esetet, amikor a vita tárgya az a fasírt volt, ami nem húspogácsaként, hanem egyben sültként került az asztalra, tengernyi munka közepette. Ez azért mégiscsak skandallum!

Marosi Málna