Méz, méz, méz?

0
738

mezNagyon utálom ezt a nyálkás, ködös, undok időjárást. Mindegy, ezt is túl kell élni, azt tartja a mondás, hogy január, február, itt a nyár?Viszont, ez az idő magával hozza a krákogást, trüsszögést, prüszkölést és a köhögést. Ez utóbbi folyamatos lehet kisgyerekes családoknál, úgyhogy elővesszük a jó öreg, bevált természetes gyógyszert, a mézet.

Kutatók állítása alapján a természetes virágméz hatékonyabban csökkenti a gyermekek éjszakai köhögésének gyakoriságát és intenzitását, mint a gyógyszertári köhögés-csillapítók. Az amerikai tanulmány szerint egy pohárka méz, mérhetően jobban csillapította a köhögést, mint a receptre kapható köhögés-csillapítók, javítva a betegek alvásminőségét is. A gyógyszertári és drogériákban recept nélkül is beszerezhető köhögés-csillapítók hatóanyagának (Dextromethorphan, DM) nincs hatása a betegségre, mindössze elviselhetőbbé teszi. Csupán az idegekre hat, a köhögési reflex ingerküszöbének emelése által, anélkül, hogy a reflexet teljesen elnyomná. Ezáltal csökken a köhögési rohamok gyakorisága, a váladékot a beteg mégis fel tudja köhögni. Vagy nem. Akkor baj van. Ez benne van a részletes betegtájékoztatóban is. 🙂 A közkedvelt és minden este látott ROBITUSSIN Junior szirup is ezt a hatóanyagot tartalmazza. A kutatást vezető orvos dr. Jan Paul elmondása szerint két éjszakán át figyelték a 109 felső légúti fertőzésben megbetegedett tizenéves páciensüket és a csoport harmadánál alkalmazták a DM hatóanyagú készítményt mesterséges méz ízesítéssel, a másik harmadánál a mézet, és a csoport harmada nem kapott semmit. A méz volt a leghatékonyabb a kezelések közül a szülők elmondása alapján.


Forrás: Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine


Csodálatos! Ezt eddig is tudtuk. Őseink is tudták. Most a doktor urak is megfigyelték. Mikor fog ez bekerülni a belgyógyászati szakkönyvekbe? A mézből pont annyiba kerül egy kiló, mint egy üveggel a ROBITUSSIN Junior szirupból. Amennyiben gyorsabb gyógyulást szeretnétek, van még egy javaslatom, ami a családunkban bevált módszer. Egy evőkanál mézhez törj össze egy gerezd fokhagymát. Hagyd állni 10 percig, majd keverd bele a mézbe. Így egye meg a gyermek fél órával lefekvés előtt, a gyógyulás garantált két napon belül. A másik kuruzslásnak tűnő, de nagyon bevált módszer, amikor zsírral alaposan megkent törölközőt teszel a köhögő páciens mellére. Nem is hinnéd, hogy milyen hatásos.

 

Ha már a mézről esik szó, nézzünk két mézes süteményt is. Gabi már említette, hogy nem csak karácsonykor érdemes sütögetni belőle. Az egyik a legfinomabb mézes címen kering kézről kézre, próbáld ki, tényleg nem fogsz benne csalódni:

 

75 dkg liszt, 34 dkg cukor, 1 evőkanál szódabikarbóna, 5 dkg vaj, 4 tojás és 4 evőkanál méz, mézeskalácsfűszerek. Gyúrd össze előző nap, nyújtsd ki, majd szaggass belőle különféle formákat. Tetejüket kend be tojással, és süsd világosbarnára. Most szólok, hogy karácsonykor vedd elő ezt a receptet, ne felejtsd el!

 

Milák Laci bácsi- féle puha mézes :


30 dkg mézet, 50 dkg kristálycukrot, 25 dkg margarint együtt felolvasztunk.

1 kg finomlisztet, 1 evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál őrölt fahéjat, 1 evőkanál darált szegfűszeget, 1 csomag sütőport, 6 db egész tojást összekeverünk lazán, majd gyorsan hozzáadjuk a felolvasztott mézes keveréket. Nem dolgozzuk ki, mert kemény lesz!!! A tésztából még langyosan ? azonnal? kis diónyi gömböket készítünk, tojás sárgájával megkenjük, és egy darabka diót nyomunk bele. 200 fokon 6-7 percig sütjük, vagyis jó meleg sütőben nem túl sokáig.

Az illatos mézes keksz remek ropogtatnivaló a forró citromos, boros, netán rumos teához, ha mindehhez meggyújtunk egy gyertyát, kezünkbe fogunk egy jó könyvet és bekucorodunk a cserépkályha mellé, fittyet hányhatunk a kinti szomorkás időre.

 

Marosi Málna