Sacher torta kismarosi módra

0
429
torta08641. Kicsi: 5 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg finom, lágy vaj, 8 dkg fogósliszt, 4 dkg kakaó (sötét, holland, mással ne is kísérletezz!), 1 csomag sütőpor, baracklekvár, persze a háziból, kakaó, tej, vaj, cukor a mázhoz

2. Nagy: 8 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg vaj, 12 dkg liszt, 7 dkg kakaó 1 cs. sütőpor.

Készítsd elő a tortasütőt, és kend ki vajjal, vagy béleld ki sütőpapírral! A tojást a cukorral robotgéppel alaposan dolgozd ki, majd tedd bele a vajat, a lisztet és a kakaóport. Ne hagyd ki a sütőport sem. Amikor az egész jó habos, tedd be sütőbe. Fontos! A sütőt akkor gyújtsd be, amikor a tésztát betetted. Nagyon lassan, takarékon süsd, ez a titka jó vajas piskótatésztának, úgyhogy csak akkor kezdj bele, ha van időd bőven.

Miközben sül, végy kb. fél liter, nagy tortához 7 dl lekvárt, és főzd fel! Itt ereszd szabadjára a fantáziádat: tehetsz a lekvárba egy kis rumot, vaníliaolajat ? mást ne nagyon, mert ez a torta attól jó, hogy tiszta ízek vannak benne. Ha megsült a tészta, azon forrón öntsd rá a tetejére a forró lekvárt és így hűljön ki. Ha már hideg, készíts csokimázat: 7 dkg cukor, 7 dkg kakaó, pici tej, főzd fel, majd lehúzva tegyél bele 7 dkg vajat, és várd meg, míg felolvad. Most már csak az van hátra, hogy a lekvár tetejére rácsorgasd a csokimázat, és tálald. Ha nagyon úri módon akarod felszolgálni, frissen felvert tejszínhabot adhatsz mellé. (itt is óva intelek mindenféle tejszínpótló nyomogatós műanyag élelmiszerektől)

Néhány praktikus tanács: nekem nincs mérlegem, ezért mindent kanállal mérek. Egy jó erős leveseskanálra 2 dkg-ot számolok. A vajat szemmértékkel mérem ki. Sose értettem, hogy ha egy recept 23 dkg-t ír, miért jobb, mintha 20-at vagy 25-öt.


Marosi Málna