Lackfi János: Domboninneni mesék – könyvajánló

0
805

lackfi2Lackfi János neve ismerősen cseng? Bizonyosan. Nekem gyerekkori barátnőm mesélt róla jópár évvel ezelőtt először, aki személyesen is ismeri és nagyon kedveli szakmailag, emberileg egyaránt, ezért elsőre rajongását elfogultságnak véltem, de neve mint kis bogár ottmaradt a fülemben.

lackfi1Aztán jöttek a gyerekek, a Lackfi család is egyre bővült, és kezdtek megjelenni a gyerekeknek szóló írásai is, nem kis sikerrel. ?Apám kakasa? vagy a ?Részeg elefánt? állandó szereplői a barátaim ajánló listáinak.

Ezért én is egyre inkább kacérkodtam könyveivel, de gyerekeim mostanság nem nagyon voltak vevők az esti vers olvasgatásra, ismerőseim pedig leginkább versesköteteit dícsérgették.

Karácsony táján belelapoztam egy mesekönyvébe a ?Domboninneni mesékbe?, és félve bár, de kosaramba tettem. A könyv négy állatgyerek megismerkedéséről, barátokká válásáról szól kedves, vicces történeteken keresztül. Olvashatunk benne csigák versenyeztetéséről, méregkeverésről, varázslásokról és kudarcba fulladt kocsimosásról is. Első beleolvasásra nem voltam biztos, hogy tetszeni fog nekik, de gondoltam adjunk Lackfinak egy esélyt. A nagy karácsonyi forgatagban azonban valahogy sikerült úgy elpakolnom, hogy csak pár napja került újra kezünkbe. Leültünk hát olvasgatni. Aztán azon kaptuk magunkat, hogy nem tudjuk letenni. Fiacskám (sokszor magam sem értettem miért) de hihetetlen jókat kacagott a történeteken. Hol a kialakult helyzetek adták a kacagás okát, hol a szófordulatok voltak viccesek és persze az ovis poénok sem hiányoznak belőle. Azóta mindennapi barátunk a könyv. Mára már harmadjára olvastuk végig.

 

lackfi3Lackfi egyébként számomra különös figura, nem az a szokványos, megközelíthetetlen művészember. Igazán színes honlappal rendelkezik, ahol közelebbről megismerhetjük munkáit, és saját magát, illetve családját is. Olyan mint egy vicces, kedves apuka a szomszédból. Ha megkéritek rá és küldtök neki egy történetet röviden a honlapjára, kerít rá egy verset. Úgy hívja Versgyár. Hát csinál ilyet egy szokványos költő? Persze lehet erre fintorogni, de valamit csak tudhat ez a figura, ha a gyerekek így szeretik. Talán itt az ideje megnézni miket írt nekünk felnőtteknek?

 

Lackfi János honlapja erre…