Programajánló márciusra

0
437
progajanloBár a természet még alszik, bátran merészkedjünk ki, legalább egy kiállítóteremig vagy művelődési házig, hiszen rengeteg, igazán ragyogó program vár márciusban is.

 

 

 

 

 

 

2011.-ben is megrendezik a Torkos Csütörtök elnevezésű, országos akciósorozatot, amikor is féláron ehetünk éttermekben. Hogy hol, azt az esemény honlapján naprakészen, városokra bontva tekinthetjük meg. Vácott, Verőcén még van hely!

 

Számos kiállítás tűzte ki megnyitóját március elejére, talán a látogatók kedve is jobbra fordul tőlük ilyen cudar időjárás ellenére is.

 

A váci Tragor Ignác Múzeum ?Tetőtől Talpig? ? 18. századi viseletek restaurálása c. kiállítását 2011. március 6.-án, 17 órakor nyílik a Vácott, a Fő téren található kiállítóteremben, ahol a kiállítást bemutatja Kovács Petronella, a Magyar Képzőművészeti Egyetem iparművészeti restaurátor szakirány vezetője ? bizonyára izgalmas részleteket tudhatunk meg tőle a restaurálás mikéntjéről.

 

vaci_tragorbMárciusban nyílik az ugyancsak a Tragor Ignác Múzeumhoz tartozó Görögkeleti templom kiállítóterme is, mely változatos kiállításaival idén is megörvendezteti a kiállításokat kedvelőket.

E két kiállításról talán nem is tudtam volna, ha nem arra sétálok valamelyik nap és nem invitál be kedélyes mosollyal a fotón is látható jegypénztáros bácsi? Egészen jókedvre derültem tőle! A Memento mori kiállítás pedig meglepően színvonalas volt, két nyelven olvasható feliratokkal, melyek nem voltak sem tudálékosak, sem igénytelenül odavetettek. Pont annyi információt tartalmaztak, amennyit még két gyerekkel is el tudtam olvasni. A pince tégla boltívei és a koporsók színes, de mégis komor hangulata mégsem nyomasztó, s a koporsók feliratai, a koporsókat készítő asztalos feljegyzései egy másik világba repítik az időutazó látogatót. Figyelem: kisgyermekkel a múmiákat érdemes kihagyni? látványuk valóban, hát, borzongató.

 

Vácon nyílik a napokban a Freecikli – A Kerékpározás Kultúrtörténete című kiállítás a Váci Értéktárban, mely a vasparipától a mai kerékpáros kultúráig sok mindent bemutat. A kiállítás első részében a kerékpározás egész történetét átfogó anyagot tekinthetünk meg, a második rész pedig a helyi, azaz a váci kerékpározás tárgyi emlékein keresztül idézi fel az első bicikliboltok hangulatát, s legvégül a Két Kerékkel Kevesebb Egyesület szerepéről is olvashatunk, mely szervezet sokat tett a Dunakanyari kerékpár út kiépítéséért, melyet mindnyájan szívesen használunk, ha végre bringára pattanhatunk.

 

Ha Gödöllő, akkor csakis a Barokk jegyében nőhet a fű is idén ? ugyanis 2011. a Barokk Éve Gödöllőn, s barokk nyitánnyal indítják a Gödöllői Városi Múzeumban az évadot március 5.-én, 16 órakor. Ezt követően Zala György Mária Terézia szobrát avatják a Királydombon, s lesz természetesen barokk zene is a Királyi Kastély dísztermében. Bízom benne, mozgalmas év lesz Gödöllőn, rengeteg felújítási munkán van túl a város, és lassan újra gyönyörködhetünk a városközpont épületeiben, terecskéiben.

 

Kalandra hív Csiri Óvó néni Verőcén, Zelk Zoltán, a Három nyúl c. meséjének feldolgozásával, ugyanis rendhagyó módon, csuhézással egybekötött mesedélután várja a kicsiket 2011. március 04-én pénteken 16 órától a Verőcei Művelődési Házban. Részvételi díj: 400Ft/fő.

Szintén Verőcén, a verőcei Művelődési Házban Szendrői Szabolcs hegymászó 2005-ben a Magyar Köztársaság Elnökének Érdemérmével díjazták. Számos magashegyi expedíció résztvevőjeként elmeséli majd, mi motiválja, hiszen Szendrő Szabolcs olyan hegymászó, aki csonkolt végtaggal, műlábbal elképesztő teljesítményekre képes. Erőss Zsolttal már találkozhattak ugyanitt a verőceiek, akinek Szendrői a példaképe és barátja is, hiszen több 8000m feletti csúcsot együtt másztak meg. diavetítését, fotóiból nyíló kiállítását nézhetjük meg. A gödöllői születésű sportoló érdemeit (a világ legnagyobb csúcsait mászta már meg) 1988-ban Az Év Hegymászója címmel ismerték el.

 

Huzella Péter estje valódi csemege: a verőcei Művelődési Ház, valamint a Forrás Irodalmi Kávézó közös rendezvényére minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Huzella Péter kereken 20 éven át zenélt a Kaláka együttesben, majd karrierjét szóló zenészként folytatta óriási sikerrel. 2000.-ben Kossuth Díjjal jutalmazták munkásságát, s fellépései mindenhol nagy sikert aratnak. Belépő: 500Ft felnőtteknek, gyerekeknek ingyenes.

 

Kismaroson az Ámulat Társulat fergeteges előadását tekinthetjük meg márc. 5.-én a kismarosi Művelődési Házban. További információ a Művelődési Házban.

 

Természetesen minden településen március 15.-ei megemlékezéseket tartanak, érdemes a kiírásokat, település honlapokat figyelni a pontos időpontokért.

 

dunakanyarfuvosBár nem márciusi program, érdemes már most naptárunkba beírni: 2011 ápr. 9.-én 17 órai kezdettel  Nagymaroson a Dunakanyar Fúvósegyüttes Tavaszi koncertje lesz a nagymarosi Művelődési Házban, vezényel Ujvári Gábor.

Nagyon színes koncertnek nézhetünk elébe, az együttes koncertplakátján a zenedarabok között minden bizonnyal talál majd a közönség neki tetszőt. Magáról az együttesről, valamint a kiválasztott művekről kértem további részleteket a zenekar vezetőjétől, Ujvári Gábortól.

 

Az együttes háttere:

 

A Dunakanyar Fúvósegyüttest 1978-ban Mayer József karnagy alapította a szobi Körzeti Zeneiskola növendékeiből. A zenekar – azóta felnőtt korú – 40 fős tagsága a Dunakanyar településeiről (Verőce, Kismaros Nagymaros Zebegény, Szob) érkezik a Nagymaroson tartandó, péntek esti próbákra. Az együttest 2005-től vezetem, valamint irányítom a 18 fős ifjúsági zenekart, melyet zeneiskolás növendékek részére, a Dunakanyar Fúvósegyüttes utánpótlására hoztam létre.

 

Mozgalmas élet:

 

Négy alkalommal vettünk részt országos minősítésen. Legutóbb 2007-ben koncert-fúvószenekari- és show-zenekari kategóriában is kiemelt arany diplomát szereztünk. Három kiemelt rendezvényünk van, melyet minden évben megrendezünk. Az áprilisi tavaszi hangversenyek, a júniusi fúvószenekari találkozó Nagymaros Fő terén, valamint decemberben tartjuk meg adventi koncertünket. Az év során hangversenyeken, rendezvényeken, jótékonysági koncerteken és egyéb társadalmi eseményeken lépünk föl a régió számos településén.

 

A nagymarosi tavaszi koncertről:

 

Tavaszi koncertjeinkre – mely minden évben teltházas rendezvény ? változatos műsorral készülünk és többségében új műsort mutatunk be. Ebben helyet kap koncert-induló, klasszikus zenei átirat, magyar szerző előadási darabja, fúvószenekari koncertdarab, könnyűzenei átirat, filmzene és német nemzetiségi zene. Ezeket a koncerteket hangfelvételen rögzítjük, sőt a 2009-es tavaszi hangversenyről koncert film is készült, melyet a nagymarosi kábel televízió több ízben levetített. Ennek részletei weboldalunkon megtekinthetők.