Az utóbbi időkben többször megjelent különféle honlapokon a közvélemény-kutatás: mi az Ön kedvenc süteménye, étele, és így tovább. Jómagam is szavaztam, és konstatáltam, hogy az általam leadott voksok jól beleillettek a többiekébe. Így már tudjuk pontosan, hogy a győztes 23.602 szavazattal a somlói galuska lett. Kicsit kétkedve fogadtam a listára fölkerült édességeket, mert, hogy kerül a magyar sütemények közé a tiramisu vagy a baklava? Mégis ezen indultam el ma, gondoltam, egy kicsit messzebbre is kitekintek, és olyan süteményeket mutatok be, amelyek nem itthonról származnak.
Az első mindjárt Valeritől ered, aki egyenest Amerikából érkezett, és megtanította nekünk a finomságait. A vicces az volt, hogy szótárból nézte ki, hogy mi micsoda. Teljesen szöveghűen közreadom, lehet totózni, szótárazni nem kell, anélkül is pikk-pakk készen vannak. Az első változatot a boltban is lehet kapni, jó sok pénzért. A házi változat sokkal finomabb és sokáig el is áll.
Amerikai sütik Valeritől
1. Chocolate chip cookies (csokis sütemény)
1 cup vaj, ? cup kristálycukor, ? cup barnacukor, 1 tojás, 2 ? cup finomliszt, 1 teaspoon szódabikarbóna, ? teaspoon só, 1 cup dió, 2 vagy 3 tábla étcsoki.
Kikeverem, beleszórom az apróra vágott diót és csokit, kanállal halmokat rakok a tepsibe és kisütöm.
2. Oatmal cookies (zabpelyhes sütemény)
? cup kristálycukor, ? cup barnacukor, ? cup vaj, 1 ? cup zabpehely, 1 cup finomliszt, 1 cup mazsola és dió, ? teaspoon szódabikarbóna, ? teaspoon fahéj, ? teaspoon vanília, ? teaspoon sütőpor, ? teaspoon só, 1 tojás.
Ugyanúgy járok el, mint az előzőnél. (sütés közben szétfolyik!)
3. Cocoa bronwies (kakaós sütemény)
1 cup kristálycukor, ? cup vaj, 2 tojás, 2/3 cup finomliszt, ? cup kakaó, ? cup dió, 1 teaspoon vanília, ? teaspoon sütőpor, ? teaspoon só.
Ezt csak bele kell önteni a tepsibe. .
Tudnivalók: 1 cup=1 deciliter, 1 teaspoon= 1 teáskanál
Nagy kedvencünk a francia almatorta:
Ínyenceknek való, télen-nyáron elkészíthető, könnyed, franciásan elegáns sütemény. Elkészítése sokkal egyszerűbb, mint amilyennek az első látásra tűnik, és azon ritka édességek egyike, amihez még tálalóedény is ajánlható: ? finom porcelánból vagy kristályból készült tortatálra való leginkább. 10-15 dkg cukrot karamellizálok, azaz megolvasztok kissé barnára, ezzel öntöm ki a tortaforma alját. Néhány másodperc alatt meg is dermed. Erre szeletelem a cikkekre vágott, hámozott almát. Itt lehet szédíteni a népet: szép formákat kirakhatsz a gyümölcsből, de ez nem követelmény. Ekkor befűszerezem – vaníliát, citromhéjat, fahéjat, egy jó marék apróra vágott, vagy darált diót, és 2-3 evőkanál baracklekvárt teszek az alma tetejére. Így tolom be a sütőbe. Ha már puha, ráöntöm a 3 tojásból készült piskótatésztát (3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, késhegynyi sütőpor), és készre sütöm. Még melegen kiborítom, úgy hagyom kihűlni. Itt egy picit trükközni kell, mert a torta alja lesz végül a teteje. Néhány órát állhat a hűtőben, mert akkor sokkal jobban kijönnek az ízek. Ha igazán tökéletesre akarod készíteni, fe
lvert tejszínhabot adj hozzá.
Tiramisu-bonbon a?la Stummer:
Végül a híres olasz édesség, a tiramisu bonbonos változata, amit három okból raktam be a mai kínálatba: egyrészt nagyon finom és gyors, másrészt Judittól kaptam a receptet, harmadrészt, kevés cukor kell bele. Ez utóbbi a mai viszonyok között nem hátrány. Egyébként nem is gondoltam volna, hogy receptírás közben is morgolódni kell időnként. Micsoda skandallum, hogy így fölment a cukor ára! (csak a pontosság kedvéért, CBA 329.-Ft, Stedra bolt: 319.-Ft) Mi lesz velünk, édesszájúakkal?
Hozzávalók: 15 dkg mascarpone, 20 dkg darált keksz, 1 evőkanál porcukor, 2-4 evőkanál erős kávé, cukrozatlan (jó minőségű, lehetőleg holland) kakaópor a hempergetéshez. A hozzávalókat összegyúrjuk, nedves kézzel diónyi golyókat gömbölyítünk a masszából, majd meghempergetjük a kakaóporban és tálalásig ezt is hűtőbe tesszük. Helyes kis bonbon-alátétekben nagyon jól is mutat, gyűjtöm ezeket, igazi svábhoz méltóan.
Marosi Málna