Gombóc Artúr és a Nagy Horgász Vácon

0
429
PICT0036__foto_stummer_juditGombóc Artúr, Anyám tyúkja, váci életképek, na és nem utolsó sorban, hogyan kergette meg egy rakás madár a repkedő superman-t.

Sajdik Ferenc munkáit nagyon szeretem. Tele vannak humorral, életörömmel, iróniával. Mikor megláttam, hogy Vácon állandó kiállítása nyílik, nagyon megörültem, és remek programnak tűnt a négynapos hétvégén. A nap is hétágra sütött.

Sajnos a lelkesedésünk nem tartott sokáig, mert mikor megérkeztünk, a hatalmas tömegtől még az ajtó közelébe sem jutottunk. Nem hiába, egy Sajdik kiállítás láthatóan mások számára is kihagyhatatlan. Ráadásul a nyolcvan éves, Munkácsy-díjas grafikusművész, karikaturista, rajzfilmrendező (Budapest díszpolgára) személyesen vett részt a megnyitón. Beszédet mondott Vác polgármestere, Fördős Attila és dr. Beer Miklós váci megyéspüspök is. Díszvendég pedig Csukás István Kossuth díjas író volt. Így két gyerekkel, ezért inkább úgy döntöttünk, később, ha már lecsengett kicsit az érdeklődés, visszajövünk.

A következő hétvégén újra nekiindultunk bevenni a Curia épületét. Egy telefonos csörrentésre máris nyitja az ajtót maga a gyűjtő, aki egyből örömmel, büszkén mesél képeiről.

PICT0021_foto_stummer_judit
PICT0034__foto_stummer_juditPICT0030__foto_stummer_judit

Meglepődtem a képek mennyiségén. Papp László 180 alkotást osztott meg velünk. Végigjárása nem egy pár perces program. De ne keseredjük el akkor se ha gyerekekkel vagyunk. A gyűjtő erről is gondoskodott. Láthatóan szívügye a kiállítás és nem mellesleg figyelmes, szereti a gyerekeket. Ha a csemeték megunták a képeket, a gyereksarok várja őket rajzasztallal, színesekkel, játékokkal, játszószőnyeggel. Mindenre gondolt, hogy a képeket maximálisan kiélvezhessék a szülők is. Peti fiam egyik képen egyből felfedezte superman-t, amint a madarak kergetik a levegőben repülve. Papp úr erre kérés nélkül a képet átrakta a gyereksarokba a rajzasztal mellé inspirációnak.

PICT0024__foto_stummer_judit

Természetesen a már jól ismert Gombóc Artúr, a nagy ho-ho-ho-horgász és a többiek sem hiányozhattak a falakról, de karikatúrái, versek, történetek illusztrációi is elkerülhetetlenül mosolyt csaltak arcunkra.
Nem számítottam rá, hogy ennyi műve kötődik Váchoz. Egy itt élőnek ezért még többet jelenthetnek ezek a képek, ahová egy régi , több évtizedes barátság is köti a művészt. A gyűjtőhöz, Papp Lászlóhoz.

Nagyon jól éreztük magunkat. Ha arra jártok, ne hagyjátok ki! Gyerekekkel együtt is érdemes!

{youtube width=”600″ height=”480″}2CxgPrg6kBE{/youtube}

Helyszín: Vác, Curia épület
Jegyinformáció: Belépődíj: Felnőtteknek: 250 Ft.
Gyermeknek-nyugdíjasnak: 100 Ft.
Nyitva tartás: Naponta 10-17 óráig

A kiállítás sikerén felbuzdulva a Váconline-on egy kezdeményezés indult, melyben arra kérik az olvasókat, hogy személyesen, email-en, levélben, minél többen javasolják a városvezetés felé, legyen idén Sajdik Ferencet Vác díszpolgára.