Kevesen tudnak házi sajtot készíteni, mert ehhez mindenféle tudományokra van szükség. Oltóanyag kell hozzá, ami csak nagy mennyiségben kapható, és mindenféle trükköket kell ismerned. A múltkor viszont megtanultam egy egyszerű, gyors, házilag elkészíthető a friss sajthoz hasonlító étel készítését, ezt teszem most közkinccsé.
Először vegyél hozzá egy kis vödör tejfölt, én a pöttyös vödröst szoktam használni. Keverd ki sóval, pici cukorral, majd tedd bele az ízesítőt: úgy mint ? és itt felsorolom, mivel szoktam elkészíteni: fokhagyma, snidling, petrezselyem, kakukkfű, köménymag, durvára vágott tarkabors, lestyán, bazsalikom, tárkony, medvehagyma, csípős paprika, olívabogyó. Folytathatnám a sort, hiszen a karakteres, jóízű fűszernövények mind kiváló ízt adnak a ?sajtnak?. Ha lehetséges, friss fűszert használj, jól megmosva és apróra vágva. Ha bekeverted a sós tejfölt a fűszerrel, osztd 4 egyenlő részre, tedd bele vászonzacskóba*, majd 2 napra akaszd föl egy lábas fölé, hogy a felesleges lé kicsurogjon belőle. Kibontás után öklömnyi sajtgolyókat kapsz, amik kenyérrel, zöldhagymával, retekkel, zöldpaprikával fogyaszthatók. Ha nem fogy el egyszerre, több napig is tárolhatók a hűtőben. Érdekes, hogy valamiért házi tejfölből nem tudtam elkészíteni, biztos valahol van a folyamatban valami, amit mi, egyszerű földi halandók nem tudunk.
*A vászonzacskó ne okozzon gondot. Minden háztartásban akad a forgalomból kivont kispárna, ebből készítettem: fölszabtam 4 részre, beletettem a tejfölt, majd cukorspárgával és főzőkanál segítségével lógattam föl a nagyfazék fölé.
Legközelebb a rebarbarát veszem elő, mert kiderült, hogy ezt a növényt is kevesen ismerik, pedig értékes tápanyagokat tartalmaz, jól megél a kertben, kiadós és nagyon finom. Csak tudni kell elkészíteni. További szép tavaszt mindenkinek!
Marosi Málna