Böbi-sütik

0
459
2011.Vidm_favg-k_031Ritka kincs a hagyományos konyhát vezető fiatal háziasszony, különösen, ha sütni is remekül tud. Olyannyira, hogy még a magunkfajta sokat tapasztalt konyhai boszorkányokat is megszégyeníti. Pedig Böbe ilyen. Hivatalos nevén Nagyné Filó Erzsébet, de mindenki Böbének szólítja, a neve után kapta az egyik süteménye is a nevet. Örülök, hogy az ő segítségével adhatunk ötleteket a közelgő elsőáldozás ünnepi desszertjeihez. Azért teszem már most a recepteket, hogy legyen idő beszerezni a hozzávalókat.

Böbe le is fotózta a süteményeket, önmagukért beszélnek a képek.

 

TÚRÓS ZSERBÓ

 

Kp000Hozzávalók:

-40 dkg.finom liszt
-15 dkg.porcukor
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-10 dkg.Ráma
-2 evőkanál tejföl
-1 tojás sárgája

Mindent összegyúrunk, és a tésztát három cipóra osztjuk, 1 sárga és 2 barna lapot készítünk.(A barnát kakaóporral színezzük). Egy magas falú tepsit sütőpapírral kibélelünk. A sárga tésztát kinyújtjuk, és a tepsi aljára fektetjük. (gyúródeszkán nyújtani a tésztát),
sárgabarack-lekvárral megkenjük, és cukros dióval megszórjuk: 25 dkg. darált dió,15 dkg. kristálycukor,1 cs. vaníliáscukor .Erre jön a barna lap, rá ugyanúgy lekvár, majd a túrókrém:1/5 kg túró, 20 dkg porcukor, 3 dkg. búzadara, 3 tojás sárgája, 5 dkg Ráma (felolvasztva), 1 citrom reszelt héja és három tojás keményre felvert habja. Erre tesszük a 2. barna lapot. Lassan kell sütni,150 fokon, kb.1 órán át. Mikor kihűlt, Katica csokiból tegyünk mázat a tetejére.

A következő süteményt zebracsíkként tanultuk a nagymamánktól. Úgyhogy ez a variáció nem elsősorban az ízében jelentett nekem újdonságot, hanem a formájában. Gyönyörűűűűűűűűűű!

 

 

ZEBRA TORTA

Kp007Hozzávalók :

-5 db tojás
-25 dkg porcukor
-1 cs. vaníliás cukor
-1.25 dl langyos víz
-2.5 dl étolaj
-37.5 dkg liszt
-1 cs. sütőpor
-2 evőkanál kakaó

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliacukorral nagyon jól kikeverem, hozzáadom a vizet és az olajat kanalanként, közben kavarom. A sütőporral elkevert lisztet kanalanként belekavarom, végül a keményrKp004e felvert fehérjét (ebbe is lehet még 5 dkg cukrot tenni) óvatosan beleforgatom. Megfelezem a tésztát, az egyik felébe beleszitálom a kakaót. Sütőpapírral kibélelek egy 26 cm-es tortaformát, aminek az aljába, középre teszek a fehér tésztából először 2 evőkanál tésztát. NEM KELL ELKENNI ! A világosra jön 2 kanál kakaós tészta. NEM MELLÉ, HANEM RÁ ! Ezt a kanalazást addig kell folytatni, amíg a tésztából van, mindig a közepére, a tetejére. Ha így csinálod, a tészta szabályos csíkosra teríti szét magát. Úgy kell sütni, mint a piskótát.(180 fokos előmelegített sütőben 45-50 percig sütni)
Tűpróbával kell megnézni a közepét, ha ott jó, akkor megsült. A kihűlt tésztára önthetsz cukormázat is:15 dkg porcukor, 3 evőkanál citromlé, 2 evőkanál víz. Kuglófnak is jó, abban a kuglófformában, aminek a közepén nincs lyuk.

 

 

S végül a DIÓS BATYU, amit Kismaroson már mindenki csak BÖBE BATYUNAK hív, úgyhogy magam is maradok ennél a ?megszólításnál?.

Kp527Hozzávalók:

-1/5 kg liszt
-1 pohár tejföl (2.5 dl)
-25 dkg disznózsír
-5 tojássárgája
-csipet só

A tésztát összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd 8×8 cm.-es kockára vágjuk és diós habbal megtöltjük, majd kizsírozott kosárkaformában aranysárgára sütjük.
Töltelék:10 tojás fehérje, fél kg kristálycukor, fél kg darált dió.
A tojás fehérjét a cukorral, kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a diót, majd ezzel a krémmel töltjük a formákra helyezett, kockára vágott tésztát.

 

Jó sütögetést kívánok mindenkinek!

Böbe

 

2011.janur-_Fari_foci--Farsangibl_033Nos, mit szól ehhez a kedves Olvasó? És ha elmondom még hozzá, hogy Böbe 3 kisfiú édesanyja, így a férjjel együtt négy férfi gondját viseli?

S ha látták volna,  hogyan ropta a táncot farsangkor! Még cigánykerekeket is hányt!

 

 

 

Marosi Málna