Újabb kiállítás a Váci Értéktárban

0
366

bicajgli_foto_Aradi_SzilveszterVéget ért a Freecikli Vác kiállítás

A Freecikli Vác című kiállítás a nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezettnél két héttel hosszabb ideig, március 4 – május 15. között volt megtekinthető a Váci Értéktárban.
A kerékpár kultúrtörténetét bemutató tárlat a BTM Kiscelli Múzeumából érkezett anyagokat a biciklizés váci történetének dokumentumaival egészítette ki, bemutatva a kerékpár váci megjelenésének történetét, a két háború közötti időszak helyi kerékpár kereskedőit. Eddig soha nem látott dokumentumok kerültek elő az egykor itt állomásozott Damjanich János kerékpáros zászlóalj történetéről, amelyek militaria gyűjtők jóvoltából érkeztek vissza Vácra a kiállítás idejére.Vaci_Ertektar_Freecikli_megnyito
A kiállításon gyereksarkot alakítottunk ki a kisebbeknek, s interaktív játékos tárlatvezetéssel vártuk az iskolás csoportokat. Április 9-10-én a Crazy Biker’s kerékpárszervizzel közösen kerékpáros napot szerveztünk. Az eredetileg a főtérre tervezett biciklis bemutatókat a szeles idő miatt a Váci Értéktár, illetve a Cházár András Többcélú Oktatási Intézmény udvarán tartottuk meg. A program keretében tárlatvezetéseket, gyerekfoglalkozásokat, civil szervezetek részvételével (Magyar Kerékpáros Klub, Göncöl Alapítvány) előadásokat, beszélgetéseket és nem utolsó sorban kerékpáros szépségversenyt is rendeztünk, utóbbi győztesei egyebek mellett egy éves ingyenes belépőt nyertek a Váci Értéktár kiállításaira.

A kiállítást összesen két és fél hónap alatt több mint 1500-an tekintették meg. A nyitva tartási időben érkezett látogatók majdnem fele-fele arányban érkeztek Vácról (47 %), illetve vidékről (53 %), utóbbiak mintegy felét tették ki a budapestiek, s 30 %-uk érkezett Vác környékéről.
A város képviselő-testületének döntése értelmében a Váci Értéktár kiállításait a helyi iskolák diákcsoportjai ingyenesen látogathatják. 10 helyi iskola élt a lehetőséggel, a szervezett programok keretében 28 csoportban 513 diák láthatta a Freecikli Vác kiállítást. Az iskolai csoportoknak a Váci Értéktár tárlatvezetést, valamint külön térítés ellenében múzeumpedagógiai foglalkozást is biztosított.

A kiállítás és az ahhoz kapcsolódó programok – amint arról az Értéktár vendégkönyve tanúskodik idősek és fiatalok között egyaránt nagy népszerűségnek örvendtek, s minden bizonnyal hozzájárultak ahhoz is, hogy Vácott is egyre többen kezdenek napi rendszerességgel kerékpározni.

A Váci Értéktár új kiállítása: K.É.K – Kortárs Értékek Kiállítása

Május 27. és július 3. között az eddig megszokottól eltérő kiállítással várja az érdeklődőket a Váci Értéktár.
A K.É.K – Kortárs Értékek Kiállítása újfajta elgondolásának alapja az volt, hogy létrehozzunk egy olyan kortárs művészeti teret ahol az itt élő vagy Váchoz kötődő tehetséges fiatalokat felkarolva, egy csoportos kiállítás keretén belül lehetőséget nyújtsunk a bemutatkozásra. Ez a találkozás egyaránt izgalmas lesz a Művészeknek és Látogatóknak, hiszen elsőként adhatnak hírt magukról azok a fiatal alkotók, akik valamilyen módon (érzelmileg vagy fizikailag) kötődnek, Váchoz.
18 fiatal 38 munkáját állítjuk ki, képző- és iparművészeti alkotásokat, melyeket egy háromtagú zsűri (Molnár László József grafikusművész, az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének tanára, Koltai-Dietrich Gábor festőművész, Bálint Zsombor szobrászművész, keramikus) válogatott össze szigorú szakmai szempontok alapján.
Május 26-án, 17 órakor, a zenés megnyitó ünnepségen a megjelenteket a Fónagy & Walter Vendég- és Borház vendégeli meg. A kiállítást Vác Város polgármestere, Fördős Attila, majd az idősebb művészgeneráció nevében Németh Árpád festőművész mutatja be a fiatal alkotók munkáit.
A Váci Értéktár szeretettel vár minden érdeklődőt!

forrás: Váci Értéktár