Tengeri halfilé salátával: (350 kalóriás)
Hozzávalók: 1 maroknyi citromfű összeaprítva, 1 diónyi friss gyömbér lereszelve, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek citromlé, 1/2 jalapeno paprika (ez egy mexikói eredetű csípős paprika, de természetesen a magyar szívű ember ennek megfelelően magyar paprikát használ. Ha nem akarod csípősen, úgy is jó), tengeri halfilé (akár tonhal, akár tőkehal stb.) – kb. 60 deka = 4 adag
1. A citromfüvet, gyömbért, fokhagymát, citromlevet és a paprikát pürésítjük, vagyis botmixerrel,vagy egyéb segédeszközzel pépet készítünk belőlük.
2. A masszába beforgatjuk a halat és egy fél órára a hűtőbe tesszük.
3. Egy vastag aljú tepsit felforrósítunk. A filéket beletesszük és 2 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk a halat és a hőmérsékletet visszavesszük közepesre, majd újabb 2 percig sütjük.
Ha a következő salátát eszed hozzá, 350 kalória alatt van az étkezés: 1 csészényi -1 evőkanálnyi fehérborban – megfonnyasztott spenótlevélhez adj nagyságtól függően 1-2 felaprított paradicsomot, uborkát, vagy bármilyen salátába való zöldséget és öntsd le egy evőkanál balzsamecettel. Én teszek bele édeskrumplit is, nagyon finom lesz tőle a zöldköret!
Gyömbéres – rizses csirkefalatok zöldséggel (220 kalória/adag.)
Hozzávalók:
– fél bögre barna rizs
– só, bors
– 50-60 deka csirkemell kockázva
– 3 evőkanál szójaszósz
– 1/2 evőkanál gyömbérpor, vagy friss reszelt gyömbér
– 1 zacskó mélyhűtött zöldségkeverék (kb. 60 deka), vagy ami zöldségünk épp van otthon, én répából, gombából, zöldbabból, meg némi paprikából, hagymából készítettem.
1. A rizst megfőzöm (aki még nem főzött barnarizst, annak figyelnie kell, mert sokára puhul meg!)
2. Közben a csirkemellet megsózom, borsozom, beforgatom a szójaszószba és hirtelen, nagy lángon átsütöm
3. Hozzáadom a mirelit zöldséget, vagy a felkockázott frisseket, 2 kanál vizet és még 1-2 kanál szójaszószt. Rottyantok rajta egyet-kettőt, hogy a zöldség ropogós legyen, de ne puha.
4. Ráteszem a rizsre és kész.
Jó étvágyat kíván: Cirrus ( a gidres-gödrös felhő)
Az egyik nap Parragh Ági küldte el spárgaleves receptjét. Ezt is közzéteszem, mert most van a szezonja, és szerintem illik a mai menüsorba. Igaz, nem tudom, hány kalória, de azért aki gusztus kap rá, sürgősen készítsen belőle a családnak.
Spárgaleves ( 4 személyre)
Hozzávalók:
25 dkg spárga, (közepes vastag, fehér spárgát válasszunk), fél csokor petrezselyem, 1 tojássárga, 1 dl tejszín, só, liszt, olaj.
A spárgát vékonyan meghámozzuk (vigyázzunk, ne maradjon “szálkás”), és centis darabokra vágjuk. 1 liternyi enyhén sós vízben feltesszük főni, és kb. 15 percig főzzük.
A petrezselymet közben megmossuk, és finomra vágjuk. Kevés olajon kicsit megfuttatjuk, majd hozzáadva 1-2 evőkanálnyi lisztet, világos rántást készítünk, és berántjuk vele a levest, kicsit még forraljuk együtt. A tojássárgájával elkeverjük a tejszínt, és a kész levesbe eresztjük. Ezután már nem szabad forralni!
Nagyon gyors, egyszerű és finom leves. Feldarabolva mélyhűtőben jól tárolható a spárga, érdemes télire elrakni belőle néhány levesre való adagot.
A szerkesztő megjegyzése: Hatalmas retkek nőttek Benedek konyhakertjében. Frissek, ropogósak, vegyszermentesek. Csak óvatosan most a zöldségekkel! Itt az idő, hogy a spanyol, német, holland és egyéb külföldi áruk helyett termesszünk magunk, vagy vásároljunk a Kerek Egylet nagymarosi piacán. Egyre inkább az jöhet a szokásba, hogy csak megbízható helyről szerzünk be ennivalót.