Felhő receptjei

0
423
sprgaA múltkor jócskán elszégyelltem magam. Ajánlgatom jobbra-balra a süteményeket, miközben vannak köztünk olyan embertársaink, akik nem akarnak édességet fogyasztani, vagy ne adj? Isten, betegek, és ezért nem is fogyaszthatnak. Most nekik válogattam recepteket, kedves levelező-társam jóvoltából, aki évek óta számolja a kalóriákat, nyilván nem véletlenül.

Tengeri halfilé salátával: (350 kalóriás)

Hozzávalók: 1 maroknyi citromfű összeaprítva, 1 diónyi friss gyömbér lereszelve, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek citromlé, 1/2 jalapeno paprika (ez egy mexikói eredetű csípős paprika, de természetesen a magyar szívű ember ennek megfelelően magyar paprikát használ. Ha nem akarod csípősen, úgy is jó), tengeri halfilé (akár tonhal, akár tőkehal stb.) – kb. 60 deka = 4 adag

1. A citromfüvet, gyömbért, fokhagymát, citromlevet és a paprikát pürésítjük, vagyis botmixerrel,vagy egyéb segédeszközzel pépet készítünk belőlük.

2. A masszába beforgatjuk a halat és egy fél órára a hűtőbe tesszük.

3. Egy vastag aljú tepsit felforrósítunk. A filéket beletesszük és 2 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk a halat és a hőmérsékletet visszavesszük közepesre, majd újabb 2 percig sütjük.

Ha a következő salátát eszed hozzá, 350 kalória alatt van az étkezés: 1 csészényi -1 evőkanálnyi fehérborban – megfonnyasztott spenótlevélhez adj nagyságtól függően 1-2 felaprított paradicsomot, uborkát, vagy bármilyen salátába való zöldséget és öntsd le egy evőkanál balzsamecettel. Én teszek bele édeskrumplit is, nagyon finom lesz tőle a zöldköret!

Gyömbéres – rizses csirkefalatok zöldséggel (220 kalória/adag.)

Hozzávalók:
– fél bögre barna rizs
– só, bors
– 50-60 deka csirkemell kockázva
– 3 evőkanál szójaszósz
– 1/2 evőkanál gyömbérpor, vagy friss reszelt gyömbér
– 1 zacskó mélyhűtött zöldségkeverék (kb. 60 deka), vagy ami zöldségünk épp van otthon, én  répából, gombából, zöldbabból, meg némi paprikából, hagymából készítettem.

1. A rizst megfőzöm (aki még nem főzött barnarizst, annak figyelnie kell, mert sokára puhul meg!)

2. Közben a csirkemellet megsózom, borsozom, beforgatom a szójaszószba és hirtelen, nagy lángon átsütöm

3. Hozzáadom a mirelit zöldséget, vagy a felkockázott frisseket, 2 kanál vizet és még 1-2 kanál szójaszószt. Rottyantok rajta egyet-kettőt, hogy a zöldség ropogós legyen, de ne puha.

4. Ráteszem a rizsre és kész.
Jó étvágyat kíván: Cirrus ( a gidres-gödrös felhő)

Az egyik nap Parragh Ági küldte el spárgaleves receptjét. Ezt is közzéteszem, mert most van a szezonja, és szerintem illik a mai menüsorba. Igaz, nem tudom, hány kalória, de azért aki gusztus kap rá, sürgősen készítsen belőle a családnak.

Spárgaleves ( 4 személyre)

Hozzávalók:
25 dkg spárga, (közepes vastag, fehér spárgát válasszunk), fél csokor petrezselyem, 1 tojássárga, 1 dl tejszín, só, liszt, olaj.

A spárgát vékonyan meghámozzuk (vigyázzunk, ne maradjon “szálkás”), és centis darabokra vágjuk. 1 liternyi enyhén sós vízben feltesszük főni, és kb. 15 percig főzzük.

A petrezselymet közben megmossuk, és finomra vágjuk. Kevés olajon kicsit megfuttatjuk, majd hozzáadva 1-2 evőkanálnyi lisztet, világos rántást készítünk, és berántjuk vele a levest, kicsit még forraljuk együtt. A tojássárgájával elkeverjük a tejszínt, és a kész levesbe eresztjük. Ezután már nem szabad forralni!

Nagyon gyors, egyszerű és finom leves. Feldarabolva mélyhűtőben jól tárolható a spárga, érdemes télire elrakni belőle néhány levesre való adagot.

A szerkesztő megjegyzése:  Hatalmas retkek nőttek Benedek konyhakertjében. Frissek, ropogósak, vegyszermentesek. Csak óvatosan most a zöldségekkel!  Itt az idő, hogy a spanyol, német, holland és egyéb külföldi áruk helyett termesszünk magunk, vagy vásároljunk a Kerek Egylet nagymarosi piacán. Egyre inkább az jöhet a szokásba, hogy csak megbízható helyről szerzünk be ennivalót.

Marosi Málna