Zserbó – de jó!

0
389
zserboZserbót bizonyára sokan kedvelik, és talán többen el is tudják készíteni. Most a Sparhelt mindenható ura, Marosi Málna vendégeként, a kismarosi Parragh Ági osztja meg receptjét a néppel.

Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojássárgája
késhegynyi szódabikarbóna
1 dkg élesztő, kevés langyos cukros tejben felfuttatva

 

Töltelék:

15 dkg dió
12 dkg porcukor
baracklekvár

 

Máz:
7 dkg cukor
7 dkg margarin
2 ek kakaópor
2 ek víz

 

A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a szódabikarbónát, és elmorzsolom a margarinnal. Hozzáadom a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, és összedolgozom annyi langyos tejjel, hogy jól gyúrható, könnyű tésztát kapjak. Jól kidolgozom, és kicsit pihentetem. Ezalatt megdarálom a diót, és elkeverem a porcukorral.

 

zserbo2

A tésztát három részre osztom, az elsőt lisztezett gyúródeszkán tepsi méretűre nyújtom, belefektetem, megkenem baracklekvárral, rászóróm a cukros dió felét. Kinyújtom a második lapot is, ráfektetem, majd baracklekvár, dió és a harmadik lap következik. Megszurkálom a tésztát, majd közepesen forró sütőben megsütöm.

Amíg sül, elkészítem a csokoládémázat: kis lábosban felolvasztom a margarint, hozzáadom a vizet, cukrot és a kakaóport, elkeverem, és óvatosan összemelegítem.( Forralni nem szabad, csak addig kell melegíteni, amíg a cukor elolvad, és az egész egynemű masszává válik.) A kész tésztát kicsit hagyom hűlni, rákenem a langyos mázat, és hűtőbe teszem a süteményt. Felvágni csak teljesen hidegen szabad.


(a szerző fotóival)

Parragh Ági