Gasztrotúra Nagybörzsönyben bottal?!

0
348
Nagyb2Börzsönyi élménynap gasztronómiával július 2-án.

Találkozó: 9:45-kor Nagybörzsönyben a Hunyadi téren ? a falu közepén (Megközelítése: Vác felé a régi 2-es úton, Verőcén, Kismaroson át – ez az út kicsit hosszabb Bp-től kb 100 km. Másik lehetőség: Esztergom felé át a Mária-hídon, Szlovákián keresztül, kb. 75 km ? én az utóbbit javaslom) Mindkét esetben kényelmes tempóval majdnem 2 órás menetidővel számoljatok. Telekocsikat a jó kis beszélgetések miatt is ajánlom, szervezésben segítek. Akár sofőr akár utasként, igényed időben jelezd.
Ezen a nordic walking kiránduláson Börzsöny gyönyörű tájai mellett egy csodálatos kis ékszerdobozt, Nagybörzsönyt szeretném megmutatni nektek. Ez alkalommal különleges gasztronómiai élményekben lesz részetek, egytől-egyig családi vállalkozás kínálatában. Igyekeztem úgy megszervezni a kirándulást és a napot, hogy akár gyerkőcökkel, családdal együtt bátran részt tudjatok venni rajta. A túrát mindenkinek ajánlom, nem megerőltető kevés emelkedővel. Az út első felében egy gyönyörű völgyben kirándulunk egészen Kisirtáspusztáig, majd továbbhaladva egy vadonatúj tanösvényen megyünk át Nagyirtáspusztára. Utunk felénél járunk, itt ki-ki hangulata szerint választhat, hogy gyalogosan vagy kisvasúttal folytatja az utat (a jegy ára 650 Ft/fő). Aki a vasutazás mellett dönt, bő fél órás romantikus vonatozással jut vissza a faluba, ők egy picit előbb élvezhetik a kulináris örömeket. Aki a továbbiakban is nordic walking mellett dönt, annak jutalma a Hosszú-bérc gerincén végig a fantasztikus börzsönyi panoráma lesz.

Nagyb2

A túra teljes hossza csak 12,7 km, a faluba gyalogszerrel kb. 14 óra körül érkezünk vissza, vonattal picit előbb. A melegtől nem kell tartanod, a túra nagy részét árnyas erdei utakon tesszük meg.

Nagyb1

Ízelítő a gasztronómiából: kellemes erdei sétánkat a LEK-VÁR-LAK gyönyörűen felújított parasztházától indítjuk. A kirándulás végén lehetőségetek lesz az itt házilag, természetes alapanyagból készített lekvárok, borzselék, szörpök, mártogatós krémek és a többi érdekesség megkóstolására. A kóstoló ingyenes és betekinthetünk a lekvárfőzés rejtelmeibe is. Javaslom, hogy szánjatok időt a további programokra is, hiszen ez a kis falu igencsak vendégmarasztaló, pl. nagyon jó lehet a patakparton a nagydiófa árnyékában sörözgetni, elfogyasztani  kemencében frissen sült börzsönyi kenyérlángost (nem töki pompos, hanem annál sokkal finomabb, édes és sós változata is van). A faluban található kis gyöngyszemeket is érdemes megnézni: vizimalom, csipkefaragás kiállítás, templomok. Csak a lekvárok kóstolgatásával és nézegetésével egy csomó időt el lehet szöszölni, hiszen per pillanat 65 féle lekvárból válogathatunk. Addig is csemegézz a Lekvár-lak honlapján. Ottjártamkor az egész faluban nagyon kedvesek voltak és nagy szeretettel várnak bennünket!

 

Ami szükséges:

  • laza, kiránduló öltözék,
  • sok innivaló,
  • fényképezőgép
  • kullancsriasztó, naptej

 

Túravezetés díja: 2000 Ft / fő, mely igény esetén tartalmazza a botok használatát, 14 év alatti gyermekeknek ingyenes. Nagyon rossz idő vagy bizonytalan időjárás esetén  kérlek előző nap érdeklődj!

 

4 órás alapfokú Nordic Walking tanfolyamok július 1-én és 15-én ? további info a túrával, valamint tanfolyamokkal kapcsolatosan Koltai András szervező honlapján található.