Erdélyország az én hazám fesztivál

0
451
ErdlyorszagMár csak néhány hét választ el bennünket a nagy találkozótól, az “Erdélyország az én hazám” elnevezésű rendezvénytől, amelyre július 8-10. között kerül sor a Verőce melletti Csattogó-völgyben.

A legnagyobb érdeklődés talán a Székelyföldért Társaság által szervezett autonómia-fórumot övezi. A fórumra meghívást kapott minden anyaországi és erdélyi párt, hogy világtalálkozónk helyszínén fejtsék ki véleményüket a székelyföldi önrendelkezéssel kapcsolatban.  Akik már visszajelezték részvételi szándékukat: Bíró Zsolt (Székely Nemzeti Tanács), Kalmár Ferenc (KDNP), Potápi Árpád (Fidesz), Szabó Vilmos (MSZP), dr. Gaudi Nagy Tamás (Jobbik), dr. Dorosz Dávid és Berze Márton (LMP), valamint Szász Jenő (MPP). Bízunk benne, hogy az RMDSZ és alakulófélben lévő EMP részéről is elfogadják a meghívást, és megtisztelik jelenlétükkel a fórumot.

Másik kiemelt témánk a magyarországi és erdélyi Unitárius Egyház egyesülése, amelyet az unitárius hívek az országunk szétszabdalása óta áhítanak. Az Unitárius Egyház jövőjéről Balázsi László megbízott püspök-főjegyző tart előadást a rendezvényünkön. Izgalmas helyszínnek ígérkezik a Litea-könyvsátor, amelynek programjából nehéz dolga lesz választani az irodalom iránt érdeklődőknek. A szombati napon bemutatásra kerül Margittai Gábor szórványmagyarságról írt kötete, a Trianoni menyecske, Domonkos László Kratochwill tábornok életét bemutató könyve, és elkalandozunk az erdélyi magyar irodalom legendás helyszíneire is: Kolozsvárra (Szász István Tas a Hitelről írt kötete által), Marosvécsre a Helikon Alapítvány bemutatkozásával, illetve Nagyváradra a Holnaposok révén, György Horváth László pedig legújabb kötetét mutatja be. Vasárnap Böjte Atya dedikálja műveit, Schäffer Erzsébet a tőle megszokott bensőségességgel mesél olvasóinak, bemutatjuk Rudolf László Bukovinából Bácskába 1941 című albumát, és reményeink szerint vendégül láthatjuk Kányádi Sándort is.
A felhőtlenebb, de igencsak komoly szórakozás ígéretével hirdetjük meg a “Ki tud többet Erdélyről?” című vetélkedőt, amelyet az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesületének lelkes csapata szervez Csíki András elnök vezetésével. Olyan 3-5 fős csapatok, baráti társaságok jelentkezését várjuk – életkortól függetlenül – akik szívesen mérettetik meg magukat az Erdély történelmét, földrajzát és irodalmát felölelő játékos vetélkedőn. A honlapunkon megtalálható linken lehet előzetesen jelentkezni a vetélkedőre. A rovásírás iránt érdeklődők előadásokat hallgathatnak két nap során, oktatásban is részesülhetnek, sőt versenyt is rendezünk számukra. Nem feledkezünk meg a foci rajongóiról sem: a Székelyföldért Társaság meghirdette II. Székelyföldért Labdarúgó Tornáját, amelyre ezúton is várjuk a csapatok jelentkezését!

A péntek esti nagykoncert főszereplője a sokak által várt Bikini, szombaton délután a Swetter zenekar, este pedig az erdélyi közönség által rajongásig szeretett Tamás Gábor lép fel nagyszínpadunkon. Vasárnap délután Ferenczi György és a Rackajam hozza lázba a Csattogó-völgy közönségét, este pedig az Ismerős Arcok koncertje zárja a minden bizonnyal feledhetetlen programsorozatot. A rendezvény ideje alatt az Optistyle szalon vezetője, Simó Klára optikus tart szemvizsgálatot a látogatóinknak, és egyúttal Böjte Csaba neveltjeinek gyűjt használt szemüvegkereteket. Ősszel Dévára utazik, hogy a helyszínen megvizsgálja az otthonban élő gyermekek szemét, és új szemüveget készítsen számukra. Kérjük, ha van használt – és még használható – szemüvegkeretük, hozzák el és adják le az optikus sátrában.

Kedves Barátaink! Bízunk benne, hogy örömük telik majd e színes programkínálatban, amely minél többeket elcsábít a Csattogó-völgybe. Szállásaink fogytán vannak, ezért aki nem szeretné elmulasztani egyetlen programunkat sem, ajánlatos minél előbb lefoglalnia szállását a szallas@erdelyorszag.hu címen.

Végezetül kérünk mindenkit, aki teheti, támogassa a rendezvény megszervezését – akár azzal, hogy egy-egy fellépő költségeit állja! Emlékeztetőül megemlítjük, hogy a belépőjegyek adományként szolgálnak, sikeresség esetén pedig a rendezvény nettó bevételének egy része Böjte atya alapítványát segíti, másik része a jövő évi erdélyi fellépők költségeire lesz elkülönítve.

Ilyés Emese – szervező
Pásztortűz Egyesület

A fenti írás forrása: erdelyhon.hu
Bővebb információk a fesztivállal kapcsolatban ugyanott.