Furcsaságok a konyhában

0
378
kesz2Egy elejtett félmondatból indult el ez az írás. Történt ugyanis, hogy a boltban megjegyeztem, hogy milyen finom az eper tejföllel, és erre mindenki felkapta a fejét. Tejföllel? Nem tejszínnel? Erre megemlítem, hogy sőt, a mák és a tejföl is jól megférnek egymással, mire Erika felidézte nagymamája mákos rétesét, amelynek a tölteléke így készült. Ezért most néhány ilyen furcsaságot adok közzé. Lehet utánozni!

Tejfölös eper: Ha belegondolsz, nem is olyan furcsa az édes tejföl, hiszen a túrógombócot is ezzel locsolod meg. Tehát megmosod az epret, félbe vagy negyedbe vágod, megszórod porcukorral és tejfölt teszel rá. Előtte kicsit keverd meg, hogy a tejföl ne maradjon egyben. Olyasmi lesz belőle, mint az epres joghurt.

 

Linzertorta tejfölös mákkal: a szokásos módon (1 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, só, fél sütőpor, 20 dkg liszt) linzertésztát gyúrsz, és belenyomkodod a tortaforma aljába, majd megkened valamilyen pikáns lekvárral, vagy kirakod meggyel, sárgabarackkal. 20 dkg mákot ízlés szerint porcukorral összekeversz, citromhéjjal, vaníliával megízesíted, majd összekevered tejföllel úgy, hogy krémszerű legyen. Ezt öntöd aztán a torta tetejére és megsütöd. Kihűlve szeleteld.

 

Apfelmuss: nagyon finom, azelőtt Németországból hoztam mindig, de itthon is elkészíthető. Az almát meghámozom, kevés vízben cukorral, fahéjjal puhára főzöm. Kihűlés után simára turmixolom a főzővízzel együtt, ha édes, citromot facsarok bele, és már kész is. Vajas pirítóshoz kiváló reggelihez való, a gyönge elfáradt, beteg gyomrokat jól simogatja belülről.

 

keszLábtörlő: No, nem ezt fogjuk megenni, azt rágják csak a kutyák! Ezt a látványos receptet a testvéremtől kaptam, nem az én ötletem, a forrását sem tudom. Ha valaki ráismer a saját alkotására, kérem, jelentkezzen! Fantasztikus a látvány, és remek vendégváró ételt talált ki.

keszul

 

 

 

 

 

Ráadásul rém egyszerű pizzatészta, virslivel megszőve. (35 dkg liszt, 1 dl tej, 1/4 kocka friss élesztő, 1-1 csapott kávéskanál só és cukor, 1 kávéskanál olaj). Begyúrjuk, duplájára kelesztjük. A 7 db roppanós virslit átbújtatjuk a képek útmutatása szerint, majd felvert 1 tojással megkenjük és megsütjük.

 

 

 

 

 

 

 

Sváb kovászos uborka: Nem kell bajlódni a kenyérrel, helyette burgonyát használunk, amit ki kell szedni 3 nap múlva, és kész. Még télire is el lehet tenni. Végy 1 nagy uborkás üveget, alulra pakolj bele 1 csokor kaprot. Erre 1 sor karikára vágott nyers burgonyát. Nem tévedés, nem kenyeret! A rutinosak öreg krumplit spájzolnak be erre a célra, erre pakold a megmosott, felhasított uborkát. Tetejére szintén karikára vágott nyers, krumplit rakosgass, legfelülre jön még 1 csokor keményszárú kapor, amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész rakományt. Dugdoss az üvegbe néhány fokhagymagerezdet is. Végül öntsd le langyos, sós vízzel /ahány liter víz, annyi evőkanál só/, kistányérral takard le, és 3 nap múlva csodát tálalhatsz a családnak. (forrás: Andresz Györgyné-Zsuzsi)

 

 

Ezt az írást folyamatosan szeretném bővíteni, kiegészíteni új ötletekkel. Várom a ti furcsaságaitokat is!

 

Marosi Málna