
Ebben a sorrendben kedvencei a családnak a különféle ízesítésű gombócok:
1. sárgabarackos mákos gombóc
2. szilvalekváros mákos
3. szilvás mákos
Pontszerzők még: baracklekváros, főzött tésztájú – mákkal, és az összes többi prézlivel.
A megítélés természetesen abszolút szubjektív, sok-sok évtizedes pontozás nyomán született meg. Ugorjunk hát neki!
Hozzávalók: 1 kg krumpli, só, liszt, búzadara, olaj, mák vagy morzsa, porcukor és amit a belsejébe szántál.
Gombócot főzni csak akkor érdemes, ha sokan vagyunk, ez a mennyiség jó étkes családnál két-három főre elég. Főzd puhára a krumplit, de vigyázz, újkrumplit soha ne használj! Ezután nyomd át krumplinyomón, tégy bele sót és annyi fele-liszt-fele búzadarát, (kb. 20 dkg-ot) hogy a tészta ne ragadjon a kezedre. Én úgy csinálom a gombócokat, hogy a tésztából kb. 5 cm vastag hurkákat készítek, ezeket 1 cm-es korongokra szeletelem. Beleteszem a tölteléket, összegömbölyítem. Lobogó sós vízben addig főzöm, ameddig fel nem költöznek a víz tetejére. Ezt a tésztát sosem öblítem le, hanem rögtön beleforgatom a porcukros, citromhajas, darált mákba. Az olaj nem a mákhoz kell, hanem a zsemlemorzsához, ebben pirítsd aranyszínűre.
Jól fogy hidegen is, mindig hallom, ahogy nyitódik és csukódik a sütő ajtaja?
Csak a teljesség kedvéért: krumplinyomót használj és klasszikus mákdarálót! Minden egyéb modern dolog rontja az összhatást. Általános jó tanács, hogy egyszerre 12-15-nél többet ne főzz ki!
Ez pedig a kevéssé ismert főzött tésztájú gyors gombóc receptje:
Fél liter sós vízbe belefőzök egy bögre lisztet, majd langyosan beledolgozok egy egész tojást. Apró gombócokat formázok belőle, és a továbbiakban ugyanúgy járok el, azzal a különbséggel, hogy a lekvárt, kompótot, befőttet mellé teszem a tányérra, és nem bele.
Marosi Málna