Dobálós

0
523
Lassan itt a savasavanyunyúságok eltevésének időszaka. Az interneten találtam ezt a lazán elkészíthető vegyes savanyút, amit dobálósnak neveztem el, – Lajos Andrea tollából. Szerintem nem kell hozzá csak egy nagyobb tartósító hordó, vagy egyéb tároló-alkalmasság. Jónak látszik, bár még nem próbáltam, de a rutinos háziasszony sejti, hogy a leírás mögött nagy tapasztalat rejtőzik,

 

Nagyi féle vegyes hordós savanyú:

 

Hozzávalók: uborka, bogyiszlói paprika, kisdinnye, apró csillagtök (bébipatisszon), karfiol, gyöngyhagyma, cukkini kicsi, zöldparadicsom, kemény szilva. Az öntethez: 10 liter víz,1 liter 20%-os ételecet,0,5 kg só, 2,5 kg kristálycukor,1 dkg borkénpor, 3 dkg nátriumbenzoát, 2 maroknyi egész fekete bors,15-20 babérlevél, 2-2 zacskó mustármag, koriandermag, 2-3 szál torma.

 

1. Először is alaposan kifertőtlenítünk egy nagy hordót, illetve ha valaki kisebb mennyiséget szeretne készíteni, akkor azt az edényt, vödröt stb. A léhez-valókat, beleértve a megtisztított, földarabolt tormát is, fölforraljuk, hűlni hagyjuk, majd a hordóba öntjük, lefedjük.

 

2. A belevalókat nem kell egyszerre rendelkezésre állni. Amikor szép uborkát kapunk, vegyünk, mondjuk 2 kilót, alaposan mossuk, tisztítsuk meg, majd merőkanállal rakjuk (kézzel sose nyúljunk bele, később se, ha kivesszük belőle a savanyúságot) a fűszeres-ecetes lébe, és fedjük le. Ha szép apró (maximum féltenyérnyi) csillagtököt kapunk, abból is vásároljunk kedvünkre, mossuk meg, tisztítsuk meg, és mehet az uborkához, fedjük le.

 

3. Nyár végére meg is telik a hordó a sok finomsággal. Ha kevés lenne rajta a lé, bármikor készíthetünk újat, utána lehet tölteni a hordóban.

 

Felföldi Klára kiegészítése: 20 literes vödörhöz 8 liter víz, 1 liter 20% ecet, 1 kg cukor, 40 dkg só, 6 dkg nátriumbenzonát, fűszerek ízlés szerint, pl: babér,  kömény, mustármag, bors, koriander stb.


Marosi Málna