Erdélyi lakomák 2.

0
410

800px-Zacusc_bgiuBatiz Tünde receptjei

 

Ezek a receptek egyenesen Erdélyből érkeztek, csakúgy, mint Tünde. Számomra meglepetés, hogy a padlizsán lefagyasztható, ezáltal rengeteg időt megspórolhatunk. Ahogy olvasom, nemcsak kiváló alapanyag készül a patak partján, hanem remek baráti és családi együttlétre is teremt alkalmat a padlizsán sütése. A nyílt tűz utolérhetetlenül füstös bukéja teszi egyedivé az erdélyi zakuszkát és padlizsánt.

A mennyiség senkit ne zavarjon meg, erre a nagycsaládosoknak gondolom, a szeme sem rebben. A többiek pedig többször is föltálalhatják, sőt kiváló ajándékot is varázsolhatnak belőle bármikor, csupán elő kell kapni a mélyhűtőből.

 

Nagy előnye, hogy csak egyszer kell ?vacakolni? vele.

A három recepttel együtt szeretettel adom át Tünde üzenetét is:

Jó munkát és jó étvágyat kíván minden kedves olvasónak és szakácsnak!

 

Babos zakuszka

 

1 kg hagyma

3 kg pritamin paprika

1 l házi paradicsomlé

1 kg nagy szemű bab

fél liter olaj

só, szemesbors, 4-5 babérlevél

 

A hagymát, és a paprikát megtisztítjuk, azután dúsdarálón ledaráljuk. A babot puhára főzzük és leszűrjük. A felmelegített olajban megdinszteljük a hagymát, majd ha elpárolgott a leve és üveges lett, beletesszük a paprikát. A lényeg, hogy rendre kell dinsztelni. (Hát ez a mondat nagyon tetszik! Rendre kell dinsztelni, hisz rend a lelke mindennek) Tehát hagyma, aztán paprika és ekkor beledobjuk a szemes borsot fél marékkal és a babérlevelet. Amikor a paprika is megrogyott, akkor beleöntjük a paradicsomot, azzal csak felfőzni kell, hogy a paradicsom is jól megmelegedjen. Utoljára kerül bele a megfőzött bab, azzal is rottyanjon egyet. Mikor a tüzet leoltottuk alatta, akkor egy kávéskanál nátrum-benzoátot kavarunk bele. Ezzel főzni már nem szabad. Forrón üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztba tesszük, ameddig teljesen kihűl, ez kb másfél nap.

 

 

Otthon a padlizsánt egy kirándulás keretében sütik meg a családok, 20-30 kg -ot egy télre, a patak partján. Tüzet raknak, egy vaslemezre vagy rácsra ráhelyezik a padlizsánokat és megsütik. Akkor jó, amikor összeráncosodik a héja,. Utána egy késsel hosszában elvágják és kikaparják a rostokat, majd szűrőbe teszik, hogy a kesernyés levét elfolyassa, ez mintegy fél óra. Amikor teljesen kihűl, zacskóba  kerül és lefagyasztjuk. A lakótelepi lakás gáztűzhelyén is meg lehet sütni, vasplatnin, amire kb. 2 db fér rá. Közben forgatni kell, hogy egyenletesen süljön. Aki kényelmes, az a sütőbe is beteheti , de az íze nem ugyanolyan, mintha nyílt lángon sülne.

 

 

Padlizsánkrém

 

1 kg padlizsán, másfél dl olaj, fél citrom, só, 1 db hagyma

A padlizsánt megsütjük a leírtak szerint, lecsöpögtetjük, a rostjait fakéssel, vagy aprítógéppel szétvágjuk és kikavarjuk krémesre a hozzávalókkal. A hagymát belereszeljük. Télen a lefagyasztott padlizsánhoz egy tojásból, mustárral, olajjal kikavart majonéz is dukál.

 

 

Zakuszka

 

A zakuszka elkészítésénél ugyanaz az eljárás, csak a paprika után dobjuk bele a lefagyasztott padlizsánt, aztán botturmixal szét kell verni, hogy a rostjai szétmenjenek. Ha a padlizsán átvette a hőt, akkor hozzáöntjük a paradicsomot és krémesre főzzük. Kell neki idő, hogy a paradicsomlé elpárologjon.

 

 

Hozzávalók:

másfél kg hagyma

3 és fél kg pritamin paprika

5 kg padlizsán

1 liter paradicsomlé

só, szemesbors, babérlevél

fél liter olaj

nártium-benzoát

 

 

Most aztán örülhetnek a vegetáriánusok!

Pusztán annyit teszek hozzá, hogyha mindezt a Lipóti pékség nagy, 3 kg-os parasztkenyeréből levágott karéjára kened, nincs az a rántott hús, ami fölérne vele. Egyszerű napközis teával pompás vacsora, de ha cifrázni akarod, kiváló gyümölcsteákat ajánlok
hozzá.

 

Marosi Málna