Csak nyűg és baj?

0
397
bukoMire a gyerek felnőtté válik, számtalan veszély leselkedik rá. Elég körülnéznünk a lakásban és egyszerre kiderül: a padló, a kályha, az áram, a víz, a vegyszerek egy óvatlan pillanatban válhatnak szörnyűséges pillanatok forrásává. Tudjuk, hogy búrát nem tehetünk csemetéink fölé, de megtanítani meg lehet már egész kis korban őket arra, hogy elkerüljék a bajt, okosan éljenek együtt a környezetükkel.

 

Nagyon jó, hogy erre a jelenségre szakemberek és fölfigyeltek, sőt az United Way Magyarországnak fő stratégiai céljává vált a balesetek megelőzése. Ebben pedig rendkívül tehetséges pedagógusok és pedagógiai műhelyek segítenek az alapítványnak.

 

Kedves meghívásuknak köszönhetően ott voltam a ?próbajátékon?, és megállapítottam, hogy a program kitalálói jó irányba indultak. A korosztálynak megfelelő játék közvetítésével megakadályozhatók a balesetek zöme, és talán a biztonságos iskola nem közhely lesz csak, hanem valóság.

 

Miközben a tanárok, tanítok ismerkedtek a 3-4. osztályosoknak és a 13-14. éveseknek való játékkal, komoly vita is folyt arról, hogy melyik dolog okozhat nagyobb bajt. A tűz vagy a víz? Mennyire irányítja a gyerekeket az érzelem, elfeledkezve a bölcs tanári vagy szülői intelmekről? Elkerülhető-e a baj? Mekkora a felelősségünk nekünk, felnőtteknek? Hogyan segíthet az iskola a családoknak és hogyan segíthet ez a program az iskoláknak?

 

Akit a téma érdekel, vagy saját gyerekének az iskolájában szeretné viszontlátni, bátran keresse Vörös Éva programigazgatót. www.unitedway.hu