3 % a kisiskolákért

0
857
visegrd_iskolaNemrég jutott el szerkesztőségünkhöz a visegrádi Dunakanyar Erdei Általános Iskola karácsonyi felhívása.  Ennek kapcsán készítettem riportot az intézmény megbízott igazgatójával, Néder Katalinnal.

Kisduna: Mi vezette a felhívásnak a közreadásához?

 


Néder Katalin: Mindenhol azt halljuk, hogy a kis gyermeklétszámú általános iskolák működtetése egyre nagyobb kihívást jelent az intézmény fenntartói számára. Alig bírják fizetni az épület közüzemi díjait, és sok esetben a tanárok is nagyobb terhet vállalnak – néhol kevesebb fizetésért! -, hogy iskolájuk fennmaradhasson. Egyelőre úgy tűnik, hogy a készülő közoktatási törvény még bizonytalanabbá teszi a kisiskolák jövőjét.

 

Mindezek ellenére, azt gondolom, nem ülhetünk karba tett kézzel, aki teheti, tegyen valamit az iskolák fennmardásáért. Iskolám mögött egy civil szervezet áll. 1%-ot minden évben gyűjtünk. Ennek kapcsán jutottam el a 3% gyűjtésének ötletéhez:

 

Decemberben mindenki vásárol, és a szeretteinek szánt ajándékról nehezen mond le. Ha minden magyar ember a karácsonyi ajándékokra szánt összeg 3%-ával egy általános iskolát támogatna, egy kis közösség mindennapjait tenné könnyebbé. Lehet, hogy így néhány tárggyal kevesebb lenne a fa alatt, de azt hiszem, hogy az ajándékozáskor érzett öröm így sem maradna el.

 

 

Kisduna: Mitől különleges a visegrádi Dunakanyar Erdei Általános Iskola?

 


Néder Katalin: Iskolánk kislétszámmal működő magániskola, gyönyörű erdei környezetben. 20 évvel ezelőtt alakult, azzal a szándékkal, hogy a gyerekek mindennapjait áthassa a környezeti nevelés is. Olyan szülők íratják ide be a gyermekeiket, akik fontosnak tartják, hogy egy kis közösség tagjai legyenek, és az erdő közelében, friss levegőn töltsék az iskola szorgalmi idő nagy részét. A lehető legtöbbet mozogjanak, természetes anyagok vegyék körül őket, és nem utolsósorban megfelelő életszemlélettel induljanak a középiskolába. Ezeken az elveken az energiával való takarékoskodás, a környezetre való tudatos odafigyelést értjük, és ez magába foglalja a másokkal való együttműködést is.

 

Fontos kihangsúlyoznom, hogy ez általános iskola, a gyerekek további életének alapjait tesszük le, amelyek meghatározóak. Ezek az alapok ? a tanítás szintjén – ugyanolyanok, mint a többi általános iskolában, a módszerei viszont sajátosak:

 

A gyakorlati tapasztalatokon, élményeken alapuló tanulás jelen van az iskola hétköznapjaiban, a tanórákat gyakran tartjuk a szabadban. Azt látom, hogy ez a szemlélet továbbkíséri az itt tanulók életét.

 

 

Kisduna: Ez a felhívás más irányba mutat az eddig megszokottaktól?

 

 

Néder Katalin: Biztos vagyok benne. A környezeti nevelés egyik sarkalatos pontja a felesleges tárgyaktól való tartózkodás. Értékesebbeknek tartjuk az együtt eltöltött közös órákat, amivel megörvendeztethetjük egymást.

 

Ezért is készülnek diákjaink karácsonyi műsorral, és ezért kapnak ők is élményt karácsonyra. Idén Petruska András ad nálunk karácsonyi koncertet, aki első szóra elfogadta meghívásunkat. Tudjuk róla, hogy ő is elkötelezett a környezeti nevelés iránt. Nagyon jó érzés, hogy egyre többen gondolkodnak hozzánk hasonlóan.

 

 

Kisduna: Köszönöm a beszélgetést!

Kisduna info

 

Azoknak az olvasóknak, akik szívesen segítenének a visegrádi Dunakanyar Erdei Általános Iskolának, vagy egyéb intézménynek, az alábbiakban közöljük a felhívás szövegét:

 

Kedves Ismerőseim!

 

Biztosan hallottátok már a hírekből, hogy az általános iskolák fennmaradási gondokkal küszködnek. Arra gondoltam, mindenki tehetne valamit, ha segíteni akar. Országos mozgalmat indítok az általános iskolák megsegítésére. Kérlek Benneteket, gondoljátok át, mennyi pénzt szántok karácsonyi ajándékok vásárlására  és az összeg 3 %-t ajánljátok fel valamelyik általános iskola javára.

Kérlek továbbá, hogy ezt a levelet legalább 3 embernek küldd tovább!

Köszönettel:

Néder Katalin iskolaigazgató
Dunakanyar Erdei Általános Iskola (Visegrád, Apátkúti-völgy, www.erdeisuli.eu)

A mi iskolánkat ezen a bankszámlaszámon tudod támogatni:
Dunakanyar Takarékszövetkezet Visegrádi Kirendeltsége 64700038-10001428