Rítus, mely kék és romlatlan

0
410

ritesJan Garbarek – Rites

Téli zeneajánlóként kezdjük egy igazi csemegével: Jan Garbarek, norvég származú jazz szaxofonos, 1999-ben megjelent Rites című lemezével. Nincs kétségem felőle, hogy a művész összes lemeze kiváló, de ez a példány kiemelkedik a többi közül. Nem szeretném a lemezt mélyrehatóan elemezni vagy a zenekar történetét, sikereit taglalni, mert ez a korong többet érdemel.

Az a fajta muzsika, melyben a hallgató maga kell, hogy felfedezze az értékeket. Azonban annyit elárulhatok, hogy a duplalemezen keresztül a Jan Garbarek Group egy olyan világba repít, ahol még biztosan nem jártál. Mint egy jóönyv, amit nem lehet “letenni”. Több, mint zene. Olyan közel áll a természethez, hogy talán a leginkább vasszívű zenekritikus is hátradől a karosszékében és azt mondja: “Felejtsük el a zenélés minőséget, a klisék keresését, az összhangzatokat. Egyszerűen csak adjuk a zenészek kezébe magunkat és élvezzük a csodát!” – közben elmorzsol egy könnycseppet.

jan

 

 

Érdekes, hogy bármennyire is szívhez szóló hangulatú, mégis a következő szavakkal írnám le: kék, fennkölt, távolságtartó és romlatlan. Ez nem jelenti azt, hogy rideg, sőt, inkább az érintetlen természet gyönyörűsége az esszenciája. Ebben a lemezben ott van Garbarek személyisége, és el tudom képzelni a pillanatot, amikor norvég hegyi házikójából sífutni indul a rénszarvasokkal és meglátja a csodás sarki fényt. (Nem kitalált történet – a művész maga nyilatkozta, hogy így gyűjt ihletet)

 

Bár sablonosan hangzik, de próbáld ki Te is, hogy  esti sétára indulsz a csillagos égbolt alatt és közben a “We are the Stars” c. számot hallgatod. A hatás biztosan nem marad el! Dőlj hátra, tedd félre a távkapcsolót és utazz! Ígérem, nagy élmény lesz.

 

KATT IDE…


sarkifeny

Sarki fény


Koloszár Gergő