Feketex

0
415
kekszÚjabban rákaptam a kekszkészítésre. Nem is nagyon értem, hogy miért, mert eddig mindig türelemjátéknak tűnt, és úgy gondoltam, sokkal egyszerűbb egy piskótát elkészíteni, mint vacakolni a keksz kiszúrásával. Csupán két előnyét láttam: amit kisütök, az fémdobozban sokáig eltartható, valamint, hogy a nyers tészta kiválóan lefagyasztható. Ezért egyszerre nagyobb adagot gyúrhatok be, így bármikor elővehetek valami finom csemegét a teához.

Úgyhogy a kekszforgalmat csökkentem kissé Sanyikánál, viszont annál gyakrabban vásárolok vajat, lisztet, kakaót. Most az egyik nagy kedvencemet ismertetem, gyönyörű és finom, valamilyen legendás híres keksz, viszont némileg átalakítottam a receptet, nekem jobban bejött ez a variáció. S miután ilyen sötét színű kekszet még életemben nem sütöttem, elneveztem feketexnek (vö. fekete kex). Próbáljátok ki, nem okoz csalódást. Nálunk például egy szempillantás alatt elfogyott.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg holland kakaó, 12,5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 2 db tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, fél sütőpor, csipet só.

Az összes hozzávalót alaposan begyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk és kb. 2-3 cm-es körlapokat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben percek alatt megsül. Amikor kihűl, megkenjük lekvárral: naranccsal, málnával, eperrel vagy barackkal, és kettőt-kettőt összeragasztunk. Másnapra lesz finom igazán. Nagyon el tudom képzelni vaníliakrémmel is, vagy dióval, de ilyenkor mindenkit arra bíztatok, hogy nyugodtan legyen rugalmas, és azzal töltse, amivel a legjobban ízlik. A végén gyöngéden megporcukroztam. Fantasztikus látványt nyújtott a tálon.

Furcsa talán, hogy sütemény mellé zenét ajánlok, de a legendás Kex együttes A család című  régi száma hangulatában pont ideillik:

{youtube width=”500″ height=”369″}SKQ1iVW6otg{/youtube}

ui: Az iskolai farsangi bál tombolájára is sütök valami finomságot. Keressétek majd az ajándékok között! Ha bármelyik olvasónak ? főleg gyereknek ? kedve támad megalkotni Marosi Málna logóját, szívesen veszem.  Csináltatnék belőle jópofa matricát, persze a szerző engedélyével. A terveket a kisdunaonline@gmail.com címre várom, a szerkesztőség pedig segít a döntésben. A jutalom nem marad el!

Marosi Málna