Most szezonja is van a salátáknak, és rugaszkodjunk kicsit el a szokványos ízektől, kísérletezzünk, újítsunk. Tegnapi salátám nem volt éppen kalóriamentes, de ha csak azt mondom, hogy néhány csíkocska pácolt, hirtelen kisütött csirkemellet raktam a tányérokra, akkor máris eleget tettem a korszerű táplálkozás kívánalmainak. Legyalultam az uborkát, besóztam, majd apróra zúzott fokhagymával, tejföllel és frissen őrölt borssal fogyasztottam. Egyszerű tejfölös uborkasaláta, bolondíthatod friss zöldkaporral vagy tárkonnyal – tetszés szerint. A nagymarosi piacon van egy bácsi, különféle fűszernövényeket, püréket árul, érdemes nála vásárolni.
Ma új zöldséget próbáltam ki: a zellerszárat-vagy szálzellert. Pompás zöld salátát készítettem a következőkből ? vágott zellerszál, karikára vágott póréhagyma és uborka, vékonyan. Besóztam, majd kapros, hűtött joghurtot öntöttem rá és egy kis olívaolajat. Nem maradt el itt sem a frissen őrölt bors.
Benedek kedvence a többféle zöldségből készült színes kavalkád. Ehhez jégsaláta a használatos, – csíkokra vágva- és reszelt retek és sárgarépa jelenti a változatosságot, amit cukros, sós, citromleves, olívaolajas lével öntünk le. Megszórhatjuk lenmaggal vagy egyéb magocskával is.
Ha tanácsolhatok valamit, az az, hogy használjuk ki a nyár adta bőségszarut, mellőzzük a majonézt ? pláne, amiben nyers tojás van.
Azért most említek egy kakukktojást is, a kiskorúak ne figyeljenek ide: a sárgadinnye-gömböcskéket, jól behűtve megkínáltam egy kis Metaxával, ráfogtam, hogy gyümölcssaláta és kész. A gyümölcssaláták verhetetlenek, de ezekhez majd egy másik alkalommal próbálok kedvet csinálni.
Marosi Málna