Hőség, bőség és úszógumi

0
688
fogyTegye föl a kezét az, aki felnőtt nő, és még soha életében nem fogyókúrázott. Nem lehetnek túl sokan az olvasók között sem, mint ahogy az ismerőseim közül sem, beleértve a rokonságot és magamat is. Erről jutott eszembe, hogy mostanában különféle salátákkal kísérletezem, két okból is: egyrészt a nagy meleg miatt másra nincs is nagyon gusztusom, másrészt kevés kalóriát tartalmaznak, és egy csöppnyi egészségügyi gixer után leadott kilók nem hiányoznak az úszógumimról.

Most szezonja is van a salátáknak, és rugaszkodjunk kicsit el a szokványos ízektől, kísérletezzünk, újítsunk. Tegnapi salátám nem volt éppen kalóriamentes, de ha csak azt mondom, hogy néhány csíkocska pácolt, hirtelen kisütött csirkemellet raktam a tányérokra, akkor máris eleget tettem a korszerű táplálkozás kívánalmainak. Legyalultam az uborkát, besóztam, majd apróra zúzott fokhagymával, tejföllel és frissen őrölt borssal fogyasztottam. Egyszerű tejfölös uborkasaláta, bolondíthatod friss zöldkaporral vagy tárkonnyal – tetszés szerint. A nagymarosi piacon van egy bácsi, különféle fűszernövényeket, püréket árul, érdemes nála vásárolni.

 

Ma új zöldséget próbáltam ki: a zellerszárat-vagy szálzellert. Pompás zöld salátát készítettem a következőkből ? vágott zellerszál, karikára vágott póréhagyma fogy2és uborka, vékonyan. Besóztam, majd kapros, hűtött joghurtot öntöttem rá és egy kis olívaolajat. Nem maradt el itt sem a frissen őrölt bors.

 

Benedek kedvence a többféle zöldségből készült színes kavalkád. Ehhez jégsaláta a használatos, – csíkokra vágva- és reszelt retek és sárgarépa jelenti a változatosságot, amit cukros, sós, citromleves, olívaolajas lével öntünk le. Megszórhatjuk lenmaggal vagy egyéb magocskával is.

 

Ha tanácsolhatok valamit, az az, hogy használjuk ki a nyár adta bőségszarut, mellőzzük a majonézt ? pláne, amiben nyers tojás van.

 

Azért most említek egy kakukktojást is, a kiskorúak ne figyeljenek ide: a sárgadinnye-gömböcskéket, jól behűtve megkínáltam egy kis Metaxával, ráfogtam, hogy gyümölcssaláta és kész. A gyümölcssaláták verhetetlenek, de ezekhez majd egy másik alkalommal próbálok kedvet csinálni.

 

Marosi Málna