Süssünk-főzzünk áfonyából!

0
444
afonyaMég mindig hatása alatt vagyok a lengyel kirándulásunknak, ahol az utolsó napon nem csak néhány üveg áfonyalekvárral tértem haza, hanem egy jó adag friss fekete bogyóval* is. Itthon ugyanis a zöldségesnél ritkán és meglehetősen drágán juthatunk hozzá, egyetlen biztos lelőhelyem a váci piac, ahol egy bizonyos standon megvehetjük szezonban a gyümölcsöt.

Hazaérés után az áfonyának nekiesett a család, egy perc alatt elfogyott. Még szerencse, hogy annyit el tudtam dugni belőle, hogy sütéshez felhasználhassam. A zakopanei piacon vásárolt házi lekvárt több napig kerülgettem, sokat agyaltam azon, hogy mi is készüljön belőle. Végül kétféle linzertorta édesítette meg a vasárnapi ebédeket. A túrógombócot is megbolondítottam vele. A házi lekvárt le kellett szűrnöm, de semmi nem veszett, kárba; ugyanis fantasztikus rostos lét varázsolt a gyerekek asztalára.

 

Túrós-áfonyás linzertorta:

Linzertésztát készítünk a szokott módon: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 sütőpor, só, összegyúrjuk, és belenyomkodjuk a tortaformába. Megszórjuk néhány darab elmorzsolt zabkeksszel és ráhintjük a megmosott friss gyümölcsöt. Ezután rákenjük a túróból, tojásból, cukorból, készült krémet, amibe reszelünk citromhéjat, és megszórjuk vaníliás cukorral. Ha száraz a túró, teszek bele sűrű tejfölt is. Egy normál tortaformához fél kilogramm túrót használok, és 2 tojást. Meleg sütőben készre sütöm, és langyosan, vagy hidegen tálalom.

 

Áfonyalekváros sütemény:

A fenti tésztát akár tortafomába, akár kisebb tepsibe teszem, majd vastagon megkenem áfonyalekvárral. 5-6 zabkekszet elmorzsolok tejföllel, vagy citromos joghurttal, 1 tojással, és a megkent tésztára öntöm, majd megsütöm.

 

Túrógombóc áfonyával:

Az elkészített kisebb méretű gombócokba beledugok 1-1 szem nagyobb áfonyát, és úgy főzöm ki. Ha valaki nem ismerné a túrógombóc receptjét, én így csinálom: fél kg túró, 5 kanál búzadara, 1 kanál liszt, 2 tojás, só. Összegyúrás után hagyom egy kicsit állni, majd diónyi gombócokat formázok a masszából. Forró, sós vízben főzöm ki, akkor jók, ha följöttek a víz tetejére. Szép pirosra megpirított zsemlemorzsában forgatom meg. Tejföllel és porcukorral tálalom, de mehet mellé a friss gyümölcsből készült öntet, vagy a lekvár is.

Nagyon fincsi lett mindegyik! Ha nem juttok ehhez az ? sajnos magaslati levegőt kedvelő – ízletes bogyóhoz, akkor nyugodt an készítsétek szederből, az is kiválóan megfelel a célnak.

 

Marosi Málna


* Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Kiemelkedően magas a kálium tartalma. Ugyanakkor található még benne kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor.