Őszi egészségvédő tea

1
557

Tea_1_4-3Eszembe nem jutott volna, hogy a kertünkben felépített fűszerspirál másokat is érdekelhet, mert mi már annyira megszoktuk: mindennapi életünk részévé vált a rendszeres gondozása, terményeinek leszüretelése és fogyasztása. Örülök, hogy a Kisduna hasábjain beszámolhatok fűszerspirálunk életéről. Ezen keresztül talán kaphat az olvasó néhány jól felhasználható egészségmegőrző tippet is.

Kedves Olvasóink! Új írások kerülnek fel rendszeresen a Kisduna honlapjára. Ha figyelmesen elolvassák a Füvesasszonyka című írást, az a rejtvény is megfejthető, ki ad tanácsokat majd időnként a fűszer-és gyógynövényekről. Fogadják szeretettel!

Marosi Málna

Nagy öröm számomra, hogy a kertünkben felépített fűszerspirál híre eljutott a Kisduna szerkesztőségéhez. Eszembe nem jutott volna, hogy másokat is érdekelhet ez a dolog, mert mi már annyira megszoktuk az udvarunkban. Pontosabban: mindennapi életünk részévé vált a rendszeres gondozása, terményeinek leszüretelése és fogyasztása. Örülök, hogy a Kisduna hasábjain beszámolhatok fűszerspirálunk életéről. Ezen keresztül talán kaphat az olvasó néhány jól felhasználható egészségmegőrző tippet is.

Ezen a héten kikerülnek az egynyári növények a spirálból, csak a mediterrán zónában maradnak bent az évelők (zsálya, levendula, kakukkfű, rozmaring). A cserepesen elültetett mentaféléket beviszem a lakásba. Miért voltak cserépbe beültetve a spirálban? Mert erősen burjánzik a gyökérzete, és cserép nélkül jövőre az egész spirálban csak menta lenne.

Tea_1
Fűszerspirál gyógynövényekből tea – Fotók: Bernáth György

Az augusztusban leszedett és megszárított gyógynövényeimből ajánlok most egy gyógyteakeveréket az első őszi torokpanaszokra:

2 rész zsálya
2 rész lándzsás útifű (a spirál mellől)
1 rész körömvirág
1 rész fodormenta
1 rész borsmenta

Javaslom, hogy (amennyiben nincs otthon szárított növényünk) mindegyik gyógynövényből vegyünk 1-1 zacskóval a boltban, majd egy nagyobb edényben keverjük össze őket a fent említett arányban.

Tea_2

Amit nem kevertünk össze, nyugodtan tegyük el télire. Amilyen változékony manapság az időjárás, szükségünk lesz rá.

Teafőzéskor a bevált gyakorlati szabály szerint csészénként 1 púpozott evőkanál teakeveréket számoljunk. Ezt leforrázzuk, és 7-10 percig hagyjuk ázni. Ezután leszűrjük és fogyaszthatjuk.

Ennek az öt-féle gyógynövénynek a kellemes aromái kiválóan összeillenek, és rendkívül jó ízű teát adnak.

Javaslom kipróbálását! Egészségünkre váljon!

Világ-Virág
Fotók: Bernáth György

Kapcsolódó anyag:
Füvesasszonyka