Tábortűz és csillagnézés

0
546

15-3-3Nemrég ünnepeltük a cserkészet világnapját, és ennek apropóján időszerűnek tűnik bemutatni a helyi, valamint országos cserkész szervezetet is. Beszélgetés Kovács Judittal, aki egy éve a kismarosi 827 sz.Szent László cserkészcsapat parancsnoka.

Nemrég ünnepeltük a cserkészet világnapját, és ennek apropóján időszerűnek tűnik bemutatni a helyi, valamint országos cserkész szervezetet is. Beszélgetés Kovács Judittal, aki egy éve a kismarosi 827 sz.Szent László cserkészcsapat parancsnoka.

Kovács Gabriella: – Mit jelent Neked a cserkészet, illetve a parancsnokság?

Kovács Judit
: – Én viszonylag idősen, 8. osztályos koromban kezdtem el cserkészkedni, egy tőlem egyébként is idősebb őrsben, úgyhogy mint gyerkőc sosem voltam cserkész. 2 év múlva, 2005-ben kezdtem el vezetőként tevékenykedni. Mindig is szerettem gyerekekkel játszani, így tényleg öröm volt az akkor 10 éves őrsömmel foglalkozni. Minden héten találkoztunk, nagyon sokat játszottunk. Próbáltam őket a természet szeretetére, az Istennel való kapcsolat fontosságára vezetni, a cserkészet alapelve szerint a cselekedve tanulás módszerével. Kirándultunk, sütöttünk-főztünk, karácsonyoztunk, táboroztunk…

14
15
A 827-es kismarosiak Fotók: Kovács Judit

De hogy a kérdésedre válaszoljak, mit is jelent nekem a cserkészet: azt hiszem a biztonságot és közben rengeteg kihívást. Biztonságban érzem magam, mert tudom, hogy elfogadjuk egymást, minden apró dolgunkkal együtt. Sok barátot szereztem a cserkészetnek köszönhetően, akik mellett azt érzem, bármikor számíthatok rájuk, és én is mindent megtennék értük. Amióta cserkész vagyok sok kihívással kellett szembe néznem, már könnyen el tudom képzelni, hogy el lehet tölteni a természetben 10 napot folyóvíz, áram és pihe-puha ágy nélkül, sőt nem csak eltölteni lehet, hanem igenis élvezni, és év közben utána vágyakozni.

02
09
2012-es Nagytábor – Fotók: Illési Mihály/X. cserkészkerület KNT2012 sajtószolgálat

És a parancsnokság ? azzal hogy állsz?

Amióta vezető lettem, más területeken is értek meglepő helyzetek, a szervezési feladatokból és a különféle kommunikációs elintéznivalókból sokat kamatoztatok a cserkész feladataimon kívül.
A vezetésben talán ez a legfontosabb, úgy nevelni, formálni a gyerekeket, hogy ne tanításnak érezzék, hanem közös élménynek. Azokkal lehessenek, akiket szeretnek, és akik viszont szeretik őket, és együtt máris izgalmasabb  minden.
Ez nem mindig könnyű, pláne mostanában, a gyerekek egy (nagyobbik) része megelégszik az otthoni kikapcsolódással, játékkal a számítógép előtt, néha nehéz őket kicsalogatni az otthon melegéből az erdőbe, vagy épp egy múzeumba.

03
10
2012-es Nagytábor – Fotók: Illési Mihály/X. cserkészkerület KNT2012 sajtószolgálat


Könnyen össze tudod-e egyeztetni a cserkészetet egyéb elfoglaltságaiddal?

Ősszel volt 1 éve, hogy átvettem a csapatparancsnoki tisztséget Less Bálinttól, azóta is igyekszem minél többet tenni a csapatért. Mivel már negyedik éve Szegeden tanulok és élek, csak hétvégéken vagyok Kismaroson. Ez sokszor eléggé megnehezíti a dolgomat. Messziről koordinálni, még az internet és mobil világából sem könnyű feladat. Ha tehetném, sokkal többet lennék otthon, és lennék a csapattal. Érzem, hogy így kevés időm jut rájuk, de mivel idén júniusban befejezem az egyetemet, jövő évtől már jobban ott tudok lenni.

01
06
2012-es Nagytábor – Fotók: Illési Mihály/X. cserkészkerület KNT2012 sajtószolgálat

Miért szoktak gyerekek cserkésznek jelentkezni?

Hogy miért? Szerintem a legtöbbször azért, mert nagyon szeretnek játszani, és mert a legjobb barátjuk/barátnőjük is jelentkezik. Amíg kisebbek a gyerekek, addig a heti őrsgyűléseknek legnagyobb része játékkal telik, amikbe próbáljuk a cserkészet értékeit belecsempészni. Ahogy telik az idő és idősebbek lesznek, és már nem a játék tartja össze az őrsöket, hanem a barátság és a rengeteg közös élmény, egyre többet foglalkozunk azzal, hogy széles látókörű, nyitott fiatalok legyenek.

05
11
2012-es Nagytáb
or – Fotók: Illési Mihály/X. cserkészkerület KNT2012 sajtószolgálat

Vannak-e olyan maradandó élményeid, melyeket szívesen megosztanál?

Hát, ez sok fejtörést okoz, nagyon nehéz választanom. Ami az elsők között jutott eszembe, az egy friss élmény. Ősszel, az Ipolysági cserkészcsapattal töltöttünk egy hétvégét, olyan Felvidéken élő magyar fiatalokkal, akik magyar cserkészcsapatot tartanak életben egy mai szlovákiai városkában. Magyar játékokat játszanak, Magyarországon is táboroznak, rovásírás versenyre járnak, magyar történelemmel foglalkoznak őrsgyűlésen, gyönyörűen éneklik a népdalokat. Azt hiszem, sok-sok mindenben többet tudnak hazánkról a Magyarországon élő kortársaikhoz képest. Vasárnap a helyi templomban voltunk magyar szentmisén, ami zsúfolásig tömve volt. Amikor a mise végén elénekeltük a Boldogasszony anyánk című éneket, nagyon meghatódtam. Ennyire igaznak és szépnek talán még sosem hallottam ezt az egyébként is gyönyörű éneket.

08
13
2012-es Nagytábor – Fotók: Illési Mihály/X. cserkészkerület KNT2012 sajtószolgálat

Mire számíthat az, aki cserkésznek áll?

Még a teljesség igénye nélkül néhány élmény, ami a cserkészethez kötődik: látni, ahogy az őrsöm cserkészfogadalmat tesz, sziklamászás Csobánkán, borkóstoló, síelés, cserkész világtalálkozó Angliában, tábortüzek után csillagokat nézve éneklés, színház, látni az örvendező gyerekeket egy-egy programon – ahogy a reklám is mondja: felbecsülhetetlen.

12
07
04
2012-es Nagytábor – Fotók: Illési Mihály/X. cserkészkerület KNT2012 sajtószolgálat

Köszönöm, hogy megosztottad gondolataidat a cserkészetről, barátságról, élményeidről.

Nagyon szívesen.

Kovács Gabriella


Kapcsolódó:
Vérszerződés a Mátrában

?Falusuvickolás? 2012
Falra hányt borsózöld, égkék, okker…