Lementünk hídba

0
365

5._Nagykedvenc Körbejártuk Kismaros hídjait. Érdekes, hogy a Morgó-patak fölé ötöt is emeltek, mi pedig fogtuk a fényképezőgépet és kipróbáltuk őket.
Körbejártuk Kismaros hídjait. Érdekes, hogy a Morgó-patak fölé ötöt is emeltek, mi pedig fogtuk a fényképezőgépet és kipróbáltuk őket.

1. Zöldág-híd

Nevét onnan kapta, hogy annyira elbújt, mintha bújj-bújj zöldágat játszana. Csak a beavatottak ismerik a helyét, kevesen használják, mert sokan nem is tudják, hogy létezik. Ez az első hidacska, ha Börzsönyliget felől jövünk. Karcsú vasvázra épült, stabil szerkezetű, bár, ha átmegyünk rajta, kissé hintában érzi magát az ember. Mégis látszik, hogy a korhadtabb faléceket időnként kicserélik rajta, gondolom azok, akik rendszeresen használják. Biztonságosabbnak tűnik, mint a Szederinda.

1._Zldg

2. Szederinda-híd

Nevét a mellette húzódó szederinda-sövényről kapta. A Hegyalja utat köti össze a Svájci dűlőről Vörösmarty út, Móricz Zs. út és a Gál hegyről lejövő utakról: fából készült, betontalpfák(?) alátámasztásával. Nagyon ingatag az állapota, el is mozdult a napokban. Láthatatlan, de gondos kezek megjavították, így – az egyébként forgalmas kishíd – most tűrhető állapotban van, magas vízállás esetén azonban nem javasoljuk használatát. (Azóta kiderült, hogy Abai szomszéd ügyeskedett, köszönjük!)

2._Szederinda

3. Összekötő-híd

Nevét onnan kapta*, hogy ez a híd köti össze a falu két részét egymással, már ami a járműveket illeti. A hídon való közlekedés gyalogosoknak nem javallt, ám járművel is óvatosan lehet csak közlekedni rajta. Az előtte kanyarodó útról sokan állnak be a CBA elé, és ugyanitt járnak a szállító járművek, a postai szállítmányok és a gyerekeket iskolába, óvodába hordozó szülők is. Kár, hogy évek óta a képen jól látható állapotban van a korlátja. Szóval csak óvatosan, semmi szín alatt ne dőljünk a korlátjának!

3._sszekt

4. Kiskékség

Nevét a kissé vajdlingkék színéről kapta. Közvetlenül az Összekötő mellé állították, kifejezetten gyalogos forgalom céljából. Biztonságos, kényelmes híd, nyugodt szívvel ajánljuk használatát, különösen az idősebb korosztálynak és gyermekeknek. Annál is inkább, mert innen csak egy ugrás az orvosi rendelő, az óvoda, az iskola, posta, a CBA, a zöldséges és a Stedra bolt. A vendéglátóhelyeket most kihagyom a felsorolásból.

4.Kiskksg

5. Nagykedvenc

Ha lehet Kiskékség, miért ne lehetne Nagykedvenc, annál is inkább, mivel ez Kismaros kedvenc hídja. A Szokolyai útról zebra vezet át egyenesen ide, és minden megközelíthető innen is. Az iskola hátsó bejáratától egy lépésnyire a sportcsarnokhoz vezeti a járókelőt. Sajnos, évek óta katasztrofális állapotban van, a fotó is mutatja, hogy alátámasztották, de semmi biztosíték arra, hogy legközelebb nem roppan meg. Sokan használják, lerövidíti az utat az ófalu és a faluközpont között ? hogy a MÁV utasokról ne is beszéljek. Sürgős javításra szorulna! Esőzések, olvadások idején gyerekkocsival közlekedőknek, mozgáskorlátozottaknak végképp nem ajánljuk.

5._Nagykedvenc

És itt a vége, de ez már Verőce

Ez_mr_Verce

Fotók: Balogh András
flickr.com/photos/pentakx/

* A neveket mi adtuk, hivatalos elnevezése (tudtunkkal) nincs a hidaknak, de örömmel vesszük bárkinek az újabb névadási ötletét. A szellemes és találó javaslatokat közzé is tesszük, tömeges igény esetén pedig népi mozgalmat indítunk hídjaink elkeresztelésére.