Római nyúl löböstökkel

0
518

nyulMindig tanul az ember, még a fiatalabb korosztálytól is. Úgy, mint ahogy most unokám történelmi tanulmányaiból merítettem az ötletet. A fogás olyan finomra sikeredett, hogy kosztosaim kérték, feltétlen kerüljön föl a Kisdunára.

Íme:

A szegény nyúl húsvét óta fagyoskodott a mélyhűtőben, várta, hogy ínyencek látogassanak Kismarosra, akiknek érdemes különleges ételt tenni az asztalra. (Nem mintha a többieknek nem volna érdemes?,, de így több dicséretet is besöpörhet a kísérletező szakács. ) Eszembe is jutott a régi kedves ismerős, aki így kommentálta nagyétkű családját: ezeknek nem érdemes főzni, mert mindent megesznek! Skandallum!!!

 

Tehát a nyulat előző nap kivettem, hogy ne dideregjen tovább, majd besóztam, megkentem az olívaolaj, balzsamecet, bors, tárkony, fokhagyma, újhagyma, bazsalikom, oregánó és löböstök*, szegfűbors és egész fahéj keverékéből készült kenceficével. Ebben várt szépen a sorára másnapig. Ekkor úgy, ahogy volt betettem a sütőbe, egy kis vizet öntöttem alája, majd lassú tűzön, fólia alatt készre sütöttem. Kiszedtem a húst, szinte szeletelni sem kellett, olyan omlós lett. A tepsi alján lévő mártásszerű maradékot botmixerrel erősen elkevertem, tettem bele kb. 1-2 dl főzőtejszínt, rotyogott még egyszer a hússal, aztán nosza! Bulgurral** tálaltam, amit éppúgy készítettem el, mint a párolt rizst. Remélem, megbocsájtható, hogy mennyiségeket nem írtam ehhez a recepthez. Sok mindentől függ: a nyúl méretétől, a vendégek ízlésétől, a kedvünktől, no és az otthon tárolt fűszerektől. Szabadon variálhatók, és ha egy mód van rá, amiből lehet, friss fűszert használjunk!

 

*Löböstök: a lestyán régi neve, amely a híres Maggi nevű ételízesítő alapanyaga.

 

**Bulgur: tulajdonképpen tört búza. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga.

 

***A régi római recept a következő fűszerekkel készítette el az ételt: törött bors, löböstök, csombor, vöröshagyma, ruta, zellermag, halmártás, bordamag, bor és olaj. (ld. 5. osztályos történelemkönyv, Mozaik Kiadó, 115. old.)

 

Akinek van otthon löböstöke, ki ne felejtse belőle!!!

 

Marosi Málna