Földrengés volt

0
2157

fr4Földrengést éreztünk Kismaroson, de mint facebookos követőink írták, Szentendrén, Nagymaroson is lehetett érezni. Állítólag Balassagyarmaton volt az epicentrum. Folyamatossan frissítjük az infókat, addig is mindenki vegy le a könyvespolcról a súlyos tárgyakat.

Június 5-én este nem sokkal kilenc óra előtt erős földrengés volt érezhető Vác térségében, amit a beszámolók szerint Pestszentlőrincen, Érsekvadkerten, Romhányon, a szlovákiai Ipolybalogon, Nőtincsen, Balassagyarmaton és még Székesfehérváron is érezni lehetett.

Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tájékoztatása szerint 20 óra 45 perckor keletkezett a 4,0-s magnitúdójú rengés Érsekvadkert közelében. Egy potsdami állomás 4,3-at mért.

Az epicentrum Érsekvadkerten volt.

2013-ban már két érezhető földrengés volt Magyarországon. Az első február 16-án, 3,5-es magnitúdóval, a második április 23-án, ez 4,8-4,9-es erősségű volt. Mindkettő epicentruma a Jászságban volt.

A rengések megfigyelt gyakorisága alapján Magyarországon évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves időközönként jön létre.

A megfigyelések szerint a földrengések után kisebb utórengések fordulhatnak elő, melyek nagysága fokozatosan csökken és egyre ritkábbak is. Viszont néhány elérheti az érezhető szintet is. Az egyik legkomolyabb hatású földrengés 1763-ban volt, és 63 halálos áldozatot követelt. Az 1763-as nagy komáromi földrengés a Richter-skála szerint 6,2-es lehetett. A rengés súlyossága attól is függ, hogy az epicentrum milyen mélységben van. Ha sekély fészkű, akkor erősebb a felszíni hatás.

Ez itt alább a mostani rengés:

fr_2

Rengések a Kárpát-Medencében 456-2006

fr3

Valami ilyesmi történik földrengés esetén. A mostani epicentrum Érsekvadkert környékén volt.

fr4

AZ ÁRVÍZZEL KAPCSOLATOS ÖSSZES CIKKÜNK ELÉRHETŐ ITT!