Nincsen semmi gondja…

0
699

Végre esett egy kis eső, és a szép őszi idők igencsak kedveznek a gombaféléknek. Régi gyerekvers jutott eszembe a gombáról, ezt kölcsönöztem a címnek. (ld. Gomba, gomba, gomba, nincsen semmi gondja) Talán nem kell mondani, hogy nagyon óvatosan kell bánni ezzel a furcsa élelmiszer-alapanyaggal, ami tudvalévő se nem növény, se nem állat. Mindenesetre a vegetáriánusok kedvence, és a húsevők is megbolondíthatják vele a  menüsorukat. A zöldségesnél rendszeresen kapható a termesztett csiperke és laskagomba, a piacokon pedig a szakértők által bevizsgált remek erdei példányok. Jó ideje látom a különösen vargányákból készült szárítmányokat is, a luxusnak számító szarvasgombát pedig még a nagymarosi piacon is lehet kapni.

Nekem nagy kedvencem a rókagomba és a zsenge pöfeteg. Az előbbit paprikásnak szeretem, az utóbbit kirántva. A rókagomba  nyáron és kora ősszel jelenik meg a meleg, esős időszakokban, ezért hazánkban egyes száraz években igen kevés terem. Erdőtalajon, különösen a sűrű, sötétebb bükkerdőkben és tölgyesekben, bokros helyen és mohás, nyirkos hegyoldalon többnyire csoportokban fordul elő. A bimbós pöfeteg nyáron és ősszel termő gomba, de csaknem egész évben előjön. Igen gyakori és mindenfelé tömegesen, seregesen, néha boszorkánykörben is terem. Erdőben, réten, legelőn egyaránt megtaláljuk.

De most jöjjön akkor a recept. Elsőként a paprikás, amely tényleg a rókagombából az igazi, de elkészíthető a csiperkéből, laskából és társaiból is. Hagymát párolok libazsíron vagy olajon, teszek bele zöldpaprikát és paradicsomot is. Amikor összesült, belevágom a felszeletelt gombát, megszórom pirospaprikával, sózom, teszek rá csipetnyi kakukkfüvet és majorannát. Saját levében hagyom megpuhulni. Ha kész, tejföllel behabarom és nokedlival tálalom.

Ugyanígy készítem a levest is, azzal a különbséggel, hogy felöntöm vízzel, és úgy főzöm meg. Ebbe galuskát szoktam szaggatni.

A pöfeteget alaposan megmosom folyóvízzel, majd ujjnyi vastag szeletekre vágom, enyhén megsózom és a szokott módon panírozom, majd párolt rizzsel és majonézzel tálalom.

A paprikáshoz hasonló módon készülhet pikáns mártás is. Ilyenkor a tejföl belekeverése előtt botturmix segítségével pépesítem a sűrű gombás főzetet, majd kis mustárral  és tejföllel dúsítom.

Most csak azokat a kedvenceket említettem, amik kuriózumnak számítanak. Aki szereti a gomba ízét, az elkészítheti pörköltnek, salátának, – gondoljunk csak a pikáns svédgombára – helyettesítheti a darált húst a fasírt készítésénél, beledobhatjuk a friss lecsóba, tehetjük a pizza tetejére: egyszóval a határ a csillagos ég.

De ne felejtsék! Minden gomba ehető, de van, amelyik csak egyszer… Most sok a gomba, szakértő nélkül ne kezdjenek neki semmiféle ételkészítésnek.

Marosi Málna