Idén elvetettem a sulykot. Valamiért több süteményt sütöttem a kelleténél, de baj azért nem történt. Szerencsére volt köztük keksz, amelyik hetek múlva is fogyasztható, és olyan is, amelyik kiválóan fagyasztható, majd előkapom, ha szükséges. De most más a téma. Nevezetesen, hogy micsoda csodás süteményekkel rukkolt ki a fiatalabb generáció! Csak ámultam és bámultam a bonbonokon, mandulás linzereken, a díjnyertes (de tényleg, szó szerint) moscaueren, a hírneves sváb medvetappancson és a remek sajtos pogácsákon. Ez utóbbival ketten is próbálkoztak, egyik jobb lett, mint a másik.
Először Évi receptjeit említem meg, különös tekintettel a híres moscauerjére, amivel tudvalevőleg tavalyelőtt megnyerte a kismarosi karácsonyi sütőversenyt. Már írtunk is róla, elég nagy macera, de megéri.
Évike nagy designer is. A bonbonjai nemcsak pompásak voltak, hanem csodaszépek is. A receptet tartogatom valamilyen különleges alkalomra.
Judit remek marcipános, aszalt szilvás golyócskáival együtt. Gondolom, mindenki telítve van a finomságokkal, de egy egyszerű, ám annál kitűnőbb linzert mégis leírok, hátha valakinek hírmondó sem maradt a karácsonyiból. Ez Sari mandulás linzere, nemcsak gusztusos, hanem nagyon finom is. Érdemes mindjárt dupla adaggal kezdeni. Nyugodtan készülhet dióból is.
Hozzávalók: 38 dkg liszt, 13 dkg darált mandula, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj. A töltéséhez málna vagy ribizlilekvár, tetejére porcukor.
A hozzávalókat a vajjal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább fél órára. Ezután vékonyra nyújtjuk, majd kisebb méretű sütemény-kiszúróval vagy stampedlival korongokat szaggatunk belőle. Meleg sütőben gyorsan (kb. 10 perc alatt) világosra sütjük, majd azon forrón megkenjük lekvárral, összeragasztjuk kettesével és meghempergetjük a cukorban. Száraz, hűvös helyen sokáig eláll, ha nem tud róla senki.
Így jártam hát, idén karácsonykor. Megnyugodtam. Az utánunk következő generáció is megalakíthatja a Micimackó-klubot.
Marosi Málna
Kapcsolódó: