Mi a titka? (a bajor krumplisaláta)

0
12875

Talán többen emlékeznek Kismaroson a Rottensteiner családra. Nagyon pártolták a gyerekfutballt, és időnként jótékonysági rendezvényeket szerveztek a sportegyesület javára. Ilyenkor a ház asszonya – Szilvia –  saját készítésű bajor krumplisalátát készített hatalmas vödrökben, én pedig azóta is kerestem ennek a salátának a titkát.

Pedig nagyon egyszerű. Húslevesnek hívják, vagyis a főtt krumplit meleg húslevessel kell fölönteni. A múltkor maradt egy liternyi levesem, 2-3 decinként lefagyasztottam, és ma elkészítettem a bajor salátát. Íme az én változatom.

krumplisaláta
Héjában megfőztem 5 db közepes méretű krumplit, majd rögtön meghámoztam. Amíg főtt, megpirítottam 4-5 csík hajszálvékony szalonnát, majd egy közepes fej hagymát. A húslevest felmelegítettem. Egy tálban teáskanálnyi mustárt kevertem össze sóval és ugyanennyi cukorral. Ráöntöttem erre a meleg húslevest, belekevertem a hagymát és a szalonnát. Majd az egészet a krumplira borítottam, és hagytam állni, míg langyosra nem hűlt. Pár csepp ecettel vagy citrommal lehet még ízesíteni. (A neten találtam receptet, amihez 1 deciliter ecetet írnak, még véletlenül sem használjunk el ennyit a savanyú ízesítőből. Hacsak nem mi is egy vödörrel készítünk a krumplisalátából.) A klasszikus recept apróra vágott snidlinget ír a tetejére, nekem nem volt itthon, ezért petrezselyemmel szórtam meg.

Jó illet hozzá a pácolt csirkemell. Egy csirkemellet csíkokra vágtam, sóztam, fokhagymát vágtam rá, olívaolajjal és kevés csípős krémmel hűtőben pácoltam néhány napig. Tálalás előtt hirtelen forró lángon rózsaszínűre pirítottam. Ezek a receptek 2 személyre szólnak, természetesen a nagyobb adaghoz 2-3 szeresét vegyük az itt leírtaknak.

Marosi Málna

Kép: kiserletikonyha.hu