Zöldség vagy gyümölcs? – A rebarbara

0
971

Már régen megígértem a rebarbara feldolgozásának módjait, de mindig jött valami aktuálisabb dolog. Most nem engedem ki a kezeim közül ezt a lapulevélhez hasonló növényt, aminek a termesztéséről is érdemes szót ejtenünk.

Mindenütt megterem, de szereti a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt. Saját tapasztalat is, hogy sok fény kell a növénynek, akkor lesz megfelelő mennyiségű jó vastag a levélnyél . A nagymarosi piacon be lehet szerezni, ha valaki még nem ültetett ilyet.

Fontos tudnivaló, hogy a levelet nem szabad elfogyasztani, csak a levélnyelet! A levélben felhalmozódik az oxálsav, amely mérgezést okozhat. Állítólag  az I. Világháború alatti élelmiszerhiányban sok helyen étkezésre ajánlották a leveleket is, amelyek mérgezésekhez vezettek.

rebarbara2

Fotó: reforma.hu

 

Ilyenkor a piacokon is megjelennek a zöldes-vöröses színű levélnyelek. Alaposan mossuk meg őket, és hántsuk le a külső burkát.  Ezután daraboljuk fel kb. 3-5 cm-es darabokra, majd cukorral (vagy édesítőszerrel, nyírfacukorral stb.) kevés vízzel tegyük fel főni. Hamar péppé esik szét, és innen aztán különféle módon használhatjuk fel.

Szörpnek: Sűrű cukorszirupot főzünk (általában 1 adag vízhez 1 adag cukor dukál, a reberbara irgalmatlanul savanyú egyébként!) ebbe tesszük bele a fent említett pépet. El lehet készíteni szerintem nyersen is, csak akkor sérülékenyebb, hamarabb romlik. Amikor jól elkevertük a sziruppal, hagyjuk egy ideig ázni, majd szűrjük le, és jól záródó üvegekben sötét, hűvös helyen tároljuk. Gyorsfogyasztásra ajánljuk! Inkább többször készítsünk kevesebbet.

A szűrőben maradt növényi rostokat keverjük bele joghurtba vagy tejfölbe. Kiváló uzsonnának való gyümölcsjoghurtot nyerhetünk.

Keverhetjük reszelt almával, és megtölthetjük vele az almás pitéhez hasonlóan a tésztánkat. Aki igazán szereti a pikáns ízeket, az alma nélkül töltse meg a süteményt.

Rebarbara

Fotó: mindmegette.hu

 

Saját kreáció a rebarbara-torta: Süss 4 tojásból könnyű piskótát, és töltsd meg a következő krémmel: főzz pudingot 1 vaníliás krémporból, még forrón tegyél bele cukrot ízlés szerint, és cseppnyi vaníliát. Ha kihűlt, keverd habosra a leszűrt gyümölcspéppel. Könnyű krémet kapsz, tálalás előtt kis tejszínhabbal is megkoronázhatod.

Rebarbara torta 2: Készíts linzer alapot, (10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 20 dkg liszt, fél sütőpor) nyomkodd be tortaformába. Szórd meg kekszmorzsával, vagy bármilyen süteménymorzsával, majd kend meg a párolt rebarbarával. Egy pohár tejfölt keverj ki 1 tojással, egy evőkanál cukorral, egy evőkanál rizsliszttel (ha nincs otthon, sima liszt is megfelel), majd ráöntve a tortára süsd meg szép aranyszínűre.

Lekvár: csoda finom lekvár készül belőle, még Németországban lestem el. 50 dkg rebarbara, 50 dkg eper, 40-50 dkg cukor. Sokáig főzzük, mert mindkét hozzávaló bő levet enged. A szokásos módon tartósítjuk, kinek-kinek a jó szokása szerint.

Marosi Málna