Lanner csók

0
707

Végre-végre ismét lesz Zenés Vendégség Kismaroson a Lanner Kvartett-tel! Aki nem tudná, hogy mi ez, annak figyelmébe ajánlom a Kikiáltó tavalyi interjúját Kostyál Péterrel, aki bevezetett bennünket ennek a nagyszerű kulturális eseménynek a titkaiba.

Egyszóval nemcsak a kvartett készül a vasárnapi koncertre, hanem én is. Megnéztem, mi minden nyersanyagom van itthon, és nekiálltam süteményt sütni vasárnapra. Közben muzsikát hallgattam, éppenséggel egy jó kis Schubertet, Rossinit, no és Lannert a kvartett előadásában. Rögvest el is neveztem az újrahangszerelt süteményt Lanner csóknak.

SAM_3133

Elkészült a  Lanner csók

Volt egy zacskó piskótatallérom, ez lett a süti alja. Készítettem csokis-mandulás-narancsos habcsókot, ez volt a teteje. A kettőt összeragasztottam finom házi baracklekvárral, és máris készen volt a mutatós kísérleti csókocskám. Az első tesztelő Benedek volt, annyit mondott, hogy még meg kell egy picinykét érnie. Magam is úgy gondoltam.
Csokis-mandulás-narancsos habcsók:
Gőz fölött fölverek 2 tojásfehérjét pár csepp ecettel, vagy citromlével. Ha kemény már, belecsöppentek egy kis mandula-és narancsolajat, és 7 púpozott evőkanálnyi finom porcukorral egészen fényesre verem. Közben egy kis fémtálkában szintén forró víz fölött megolvasztok némi (kb. 4 gerezdnyi, vagy 1 karácsonyfa-dísznyi) csokoládét, és belekeverem a habba. Nem kell elvegyíteni benne, csak nagyon felületesen elkavarni. Ezután kb. 10 forintos méretű csókokat nyomok a tepsibe (nagyon jó az aljára a szilikon-lap, vagy a sütőpapír), és 80-90 fokos sütőben kiszárítom. Nincs pontos időpont, hogy mennyi időt vesz igénybe, mert a sütőtől függ. Mindenesetre ne barnuljon meg.
Innentől már megy, mint a karikacsapás, hiszen nem kell mást csinálni, mint összeállítani, és szép, elegáns porcelánedényt keresni hozzá. Bízom benne, hogy a remek muzsika, a finom pezsgők mellett a sütemények is hozzájárulnak az újévi koncert sikeréhez.
A Lanner Kvartett újévi Zenés Vendégsége a kismarosi művelődési házban lesz.

Marosi Málna

A kép a szerző felvétele