Ésenhalok?

0
101
Nem, kedves olvasó, nem ütöttem ?h? betű helyett ?s? betűt! Amit itt olvasol, az egy kisgyerek nyelvi leleménye. Nálunk az édesség rövidítése ?és?, ami onnan jött, hogy kétnyelvű kisbarátunk ? az olasz-magyar Andriska ­ nemes egyszerűséggel így rövidítette le az édesség szót. Azóta a családban minden süteményt, csokoládét (a kereket, a szögletest és társait is), kekszeket, fagyikat, krémeket csak ésnek hívunk. Miután egyik este nagyon vágyott már csemeténk az édességre, a következő mondattal nyomatékosította kívánságát: Kérek már ést, mert ésenhalok!

Nem, kedves olvasó, nem ütöttem ?h? betű helyett ?s? betűt! Amit itt olvasol, az egy kisgyerek nyelvi leleménye. Nálunk az édesség rövidítése ?és?, ami onnan jött, hogy kétnyelvű kisbarátunk ? az olasz-magyar Andriska ­ nemes egyszerűséggel így rövidítette le az édesség szót. Azóta a családban minden süteményt, csokoládét (a kereket, a szögletest és társait is), kekszeket, fagyikat, krémeket csak ésnek hívunk. Miután egyik este nagyon vágyott már csemeténk az édességre, a következő mondattal nyomatékosította kívánságát: Kérek már ést, mert ésenhalok!

Most tehát összegyűjtök néhány finomságot, s hogy ne csak az egészségtelen cukor szerepeljen bennük, a túrósokra helyeztem a hangsúlyt.

Legyen az első mindjárt a túrószsemle, amely nálunk különleges névvel szerepel a receptkönyvben, de ezt a szót sajnos nem oszthatom meg a nyilvánossággal.

Végy 1-2 zsemlét személyenként, vágd le a tetejét és nagyjából kapard ki a belsejét. Keverj ki 2-3 tojást robotgéppel, ízlés szerinti cukorral és annyi tejjel, hogy a zsemléket jó lucskosra be tudd áztatni. Jól kivajazott jénaiba vagy tepsibe szoktam tenni, attól függően, hogy mennyit készítek. Majd újabb 2-3 tojást felverek, ebbe teszek fahéjat, citromhajat és vaníliáscukrot, és fölhabosítom 10 dekányi cukorral. Belekeverek fél kiló túrót (a téglaalakút, nem a nejlonzacskósat) esetleg a tejbe áztatott zsemlebelsőt ? ez el is hagyható, és másra használható. A masszával megtöltöm a péksüteményt, a tetejére farigcsálok 5-10 dekányi vajat, és szép pirosra sütöm. Van, aki megkoronázza felvert tojáshabbal, van, aki házi baracklekvárral fogyasztja. Egy titka van: a zsemle semmi esetre se maradjon száraz.

A túróról eszembe jut, hogy olvastam valahol egy Rómeó és Júlia színházi előadásról, ahol a végén a ?bánatunkon legyen úr a tűrés ? helyett ??bánatunkon legyen űr a túrós?-t mondott a színész. Mint mondják, gyorsan össze kellett húzni a függönyt, annyira nevetett a ravatalon fekvő veronai szerelmespár.

A másik kedves túrósunk a német túrótorta, amelynek fő erénye, hogy az egész süti olyan, mint a túrós lepény teteje, amit a legjobban szeretünk. Ehhez kikeverek 6 egész tojást 30 dkg cukorral, 10 dkg búzadarával és 1 evőkanál liszttel, majd 1 kg túróval. Ízesíteni úgy szoktam, mint a fenti süteményt. Alaposan kivajazott torta, kuglóf vagy őzgerinc-formába teszem, és közepes tűznél megsütöm.

A túrótorta pont olyan gyorsan elkészül, mint leírtam, de még ennél is gyorsabb a ?lusta aszonyok túrósa.? Na, ezt nem lehet felülmúlni, hiszen még mosogatni is alig kell.

3 pohár cukrot és 3 pohár lisztet, 1 vaníliáscukrot és 1 sütőport összekeverek, a felét beleszórom a jól kivajazott tepsibe. Rászórok 75 dkg túrót, és meghintem a másik adag lisztes keverékkel. Fél liter tejet összevegyítek ­ csak úgy lazán ? 4 egész tojással, citrommal, fahéjjal, nyakon öntöm vele a lisztes-túrós keveréket és megsütöm. Bármilyen fura, az egész rezgős, könnyű süteménnyé áll össze. A múltkor Judit cseresznyével csinálta ugyanezt, az is nagyon finom lett.


Marosi Málna