Robbanások az ELTE-n – Képgaléria

0
539

KATi2010_142_cimlap

Nyugalom! Ez nem egy szerencsétlenségről szóló cikk, hanem az ELTE-n történő kémiai kísérletekről szól, amit néhány nagymarosi gyerek nézhetett meg. ?Egy újabb unalmas délután lesz ez,?gondoltam, mikor felszálltam a vonatra, de már az odaúton felpörögtünk, és ezt a látványos kísérletek csak még jobban fokozták. Róka András tanár úr (Einsteinhez hasonlított) úgy beleélte magát, hogy szinte villámok cikáztak a hajában! A lélegzetemet is elállították! Mile Viola 7. a

Nyugalom! Ez nem egy szerencsétlenségről szóló cikk! Ez a bejegyzés az ELTE-n történő kémiai kísérlet-robbanásokról szól, amit néhány nagymarosi gyerek nézhetett meg, akik között én is jeleskedtem. ?Egy újabb unalmas délután lesz ez,?gondoltam, mikor felszálltam a vonatra. Nem akarok közhelyekhez folyamodni, de az előbbi gondolatom teljességgel hibás volt. Már az odaúton felpörögtünk, és ezt a látványos kísérletek csak még jobban fokozták. Róka András tanár úr, aki bemutatta őket (Einsteinhez hasonlított), úgy beleélte magát, hogy szinte villámok cikáztak a hajában! Bevallom, még a lélegzetemet is elállították a különféle érdekes ?történetek?. Csak néztük, hogy minden robban, megváltozik, beszínesül.

Mile Viola 7. a

Március 5-én néhány érdeklő diák látogatást tett az ELTE Kémiai Intézetében, ahol az Észbontogató című program látogatói lehettünk, amelyet Róka András, az ELTE Fizika Kémia Tanszékének docense tartott a gyerekeknek.

A rendkívül érdekes és izgalmas kísérletekről készült képeket és élménybeszámolókat itt közöljük.

?Beléptünk az épületbe, és elcsodálkoztunk: mennyi érdekes dolog! Mikor végre elfoglaltuk a helyünket, egy bácsi kezdett el mesélni, és kísérleteket mutatott a kémiai reakciókról. Közben kérdéseket tett fel, és mi örömmel válaszoltunk. Rengeteg érdekes kísérlet volt, pl:: színváltozás, csapadék-lerakódás, cserebomlás. Még robbantottak is hidrogénnel! Órákat meséltem otthon a kísérletekről, amiket láttam. Örülök, hogy ott lehettem.?

Bálint Gergő 4. a

?Ellátogattunk a Kémiai Intézet 65-ös számú előadótermébe. Ott elmagyarázták, hogy milyen reakciók vannak. Bemutatták azt is, hogy előfordul, ha két színtelen anyagot összeöntünk, színes anyag keletkezhet, vagy füst és több színű csillagszóró. Láttunk pápa-mobilt is, azon törtem a fejem, hogy hogyan működhet. Nagyon jól éreztem magam, máskor is elmennék. ?

Kok Barnabás 4. a

?Sok érdekes kísérlet volt, és az eredményt körbeadták megnézni. A legjobbak a redoxireakciók voltak. Mint például az a kísérlet, ami lila füstöt eredményezett, és az egész füst két csepp víztől keletkezett. Volt robbantás is! Az egyik, amikor két gázt összekevertek, és a Bunsen-égő lángja fölé tették. Nagyon nagyot durrant. Később is meg akarták ismételni, már mindenki befogta a fülét, aztán egyszer csak: pukk! Már kevés volt benne a gáz. Volt időzített bomba is. Egy hidrogénnel töltött lufira gyapotmadzagot kötöttek, és a ?gyújtózsinórt? meggyújtották. Jó hangos volt! Szerintem ez volt a legjobb nap 2010-ben.?

Striker Balázs 4. a

?A tanár nagyon jól magyarázott, még mi is értettük, amit a táblára írt. Amikor a lufit robbantotta, mindenki megijedt. Nagyon érdekes és izgalmas kísérletek voltak, mindenki jól érezte magát.?

Horváth Dominik 7. a

?Budapestre utaztunk, hogy megnézzünk egy érdekes kémiai bemutatót az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A tágas előadó 3-4.sorába ültünk, hogy mindent lássunk. A bemutatón a kémiai reakciótípusokról volt szó, melyeket a saját szemünkkel is megfigyelhettünk szebbnél szebb kémiai kísérletek formájában. Az előadás 2 órán keresztül tartott. Nekem nagy élményt jelentett ez a délután, és úgy gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.?

Nagy Gergely 7. a

Az élménybeszámolót összeállította: Végvári Györgyi
A fotókat Néder Katalin készítette

{phocagallery view=category|categoryid=17|imageid=0|limitstart=0|fontcolor=#B88A00|bgcolor=#EFEFEF|bgcolorhover=#DEDEDE|imagebgcolor=#FFD24D|bordercolor=#BCBCBC|bordercolorhover=#CDCDCD|detail=3|displayname=1|displaydetail=1|displaydownload=1|float=left}