Képviselőfánk

0
670

kepviselofank


Kedves Olvasóink! Szerkesztőségünk a papíralapú újság helyett él a modern technika eszközeivel, és ezennel elindítja Marosi Málna internetes szakácskönyvét. Teszi ezt több okból is.

Az első természetesen az, hogy akik kedvelték a Kisduna hasábjain a recepteket, most is hozzájussanak az étel-ital, sütemény és egyéb finomságok leírásához. A másik, hogy kapcsolatot tartsunk mindenkivel, akik akár a faluban, akár távolabbi helyeken kedvet kapnak mindezek elkészítéséhez.

Szögezzük le: aki szeret, az etet.  A Dalai Lámától ezt a gondolatot így olvastam: “Vakmerő önfeladással kezeld a szerelmet és a főzést!” Ehhez még egy Marosi Málna sem tud semmit hozzátenni. Így kezdhetjük is mindjárt a nemrégiben lezajlott választások ürügyén a képviselőfánk receptjével, amit stílusosan Andresz Györgyné képviselő-asszonytól szereztünk be:

Hozzávalók: 80g vaj, 110g liszt, 5 egész tojás, só
A vajat csipet sóval és 1dl vízzel felforraljuk, egyszerre hozzáadjuk a lisztet és hirtelen elkeverjük: lassú tűzön addig főzzük, állandóan kavargatva, míg a tészta el nem válik az edény falától. Ha langyosra hűlt, egyenként beledolgozzuk a négy tojást, ezután alaposan kikeverjük, mert ettől lesz szép, üreges a fánk.
Kivajazott tepsibe csíkokat vagy kisebb-nagyobb halmokat rakunk belőle, majd fél órát pihentetjük. Megkenjük a maradék felvert tojással (ne csorogjon le, mert akkor nem jön fel a tészta). Előmelegített sütőben (220-220 fokon) pirosra sütjük. A sütő ajtaját 20 percig nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik!
Éles késsel kis rést nyitunk rajtuk mikor kivesszük, hogy a gőz kimenjen a fánkocskákból. Töltés tetszés szerint: puding, tejszín, csokihab és egyéb finomságok.
Jó sütögetést kíván Zsuzsi néni!

Hamarosan ismét jelentkezünk, úgy karácsony előtt szeretnék egy igazi ütős bejglit elővarázsolni a kincsestárból. Több variáció is a rendelkezésre áll, de tudom, hogy mindenki a sajátjára esküszik. Idén egy újat szeretnék kipróbálni, addig is türelem! Már nem kell olyan sokat aludni.

Marosi Málna