Sárgarépás sufnudli

1
814

me_a_laktat_finomsgSárgarépás sufnudli*

Baráti beszélgetés során hallottam először erről az egyszerű, ámde számomra eddig ismeretlen, különleges ételről, amit a szendehelyi svábok gyakran főznek, főleg ősszel-télen, amikor nagy energiatartalmú és vitamindús ételeket igényel a szervezetünk.

Neumann Gyuláné Bach Magdi kedves vendégszeretettel felajánlotta, hogy az elkészítését megmutatja nekem, a munkában unokája, Nóri is segített neki. A délelőtti főzőcskézés persze most is többet adott, mint egy recept megismerését, vagy egy finom étel ízét. A beszélgetés során a régi szendehelyi svábok életéről, mindennapjairól is szó esett. Mivel itt is nagyon szorgalmas emberek éltek, a munkájuk mellett állatokat tartottak, munka után és hétvégeken a földeken dolgoztak. Nem mindig értek rá naponta újat főzni, ez az étel pedig 3-4 napig újra melegíthető. Magdi édesapja annyira szerette a sárgarépás nudlit, hogy lánya még a halála után is, minden évben október 25-én (a születésnapján) elkészíti az ő tiszteletére.

Magdiék egyébként úgy kerültek Kismarosra, hogy Szendehelyen már nem volt építési telek. És mivel bizonyítani akartak egymásnak az emberek, a fiatal házasoknak szinte kötelezően új házat is építettek a szülők, amire a pénzt általában a málnatermesztésből teremtették elő.Ksz_a_lakoma

Az étel elkészítése egyszerű, az ismert burgonyás nudli alapanyagait (4 személyre kb. 40 dkg krumpli, liszt, tojás, só) összegyúrjuk, kiszaggatjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Közben a sárgarépát apróra lereszeljük, kinyomkodjuk (a leve nagyon egészséges ital!), olajban (zsírban) megdinszteljük, és még a tűz fölött ízlés szerint megcukrozzuk. Végül a nudlival összekeverjük. Akkor finom az étel, ha nem sajnáljuk bele a répát!

Főzés közben szóba kerültek a tipikus téli ételek: a kacsavágáskor zsemlére csepegtetett és hagymán dinsztelt kacsavér, főtt krumplival, kacsmájjal. A tollfosztáskor fogyasztott főtt morzsolt (száraz, csemege) kukorica, amit a hosszú főzés után cukros mákkal szórtak meg.

Elmerengtünk, hogy ezeket is meg lehetne kóstolni, csak morzsolt kukorica kéne, és a kacsát kell ügyesen vágni?

 

A_tszta_gyrsban_Magdi_unokja_Nrika_is_segtKezddhet_a_munkaNrika_a_vgsban_is_segt


Kunos Viktória

A fotókat a szerző készítette.

 

*sufnudli: sváb szó, krumplis tésztából készült kézzel sodort étel, mákkal, dióval, túróval, pirított morzsával is fogyasztották.

 

Marosi Málna megjegyzése: ez az étel igazi kuriózum. Nem csak azért, mert még csak nem is ettem soha, hanem azért is, mert még nem is hallottam róla. Jól mutatja azt is, hogy a svábok milyen ésszerűen és takarékosan étkeztek. Külön megható az apára ilyetén való emlékezés, máris követendő példára találtunk.Látják az utánpótlást is a képen?  Csatai Nóriból helyre kis menyecske lesz! Viki receptgyűjtése kapcsán arra bíztatom az olvasókat, hogy küldjenek be hasonló ételleírásokat a kisdunaujsag@gmail.com címre.