Sárgarépás sufnudli*
Baráti beszélgetés során hallottam először erről az egyszerű, ámde számomra eddig ismeretlen, különleges ételről, amit a szendehelyi svábok gyakran főznek, főleg ősszel-télen, amikor nagy energiatartalmú és vitamindús ételeket igényel a szervezetünk.
Magdiék egyébként úgy kerültek Kismarosra, hogy Szendehelyen már nem volt építési telek. És mivel bizonyítani akartak egymásnak az emberek, a fiatal házasoknak szinte kötelezően új házat is építettek a szülők, amire a pénzt általában a málnatermesztésből teremtették elő.
Az étel elkészítése egyszerű, az ismert burgonyás nudli alapanyagait (4 személyre kb. 40 dkg krumpli, liszt, tojás, só) összegyúrjuk, kiszaggatjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Közben a sárgarépát apróra lereszeljük, kinyomkodjuk (a leve nagyon egészséges ital!), olajban (zsírban) megdinszteljük, és még a tűz fölött ízlés szerint megcukrozzuk. Végül a nudlival összekeverjük. Akkor finom az étel, ha nem sajnáljuk bele a répát!
Főzés közben szóba kerültek a tipikus téli ételek: a kacsavágáskor zsemlére csepegtetett és hagymán dinsztelt kacsavér, főtt krumplival, kacsmájjal. A tollfosztáskor fogyasztott főtt morzsolt (száraz, csemege) kukorica, amit a hosszú főzés után cukros mákkal szórtak meg.
Elmerengtünk, hogy ezeket is meg lehetne kóstolni, csak morzsolt kukorica kéne, és a kacsát kell ügyesen vágni?
Kunos Viktória
A fotókat a szerző készítette.
*sufnudli: sváb szó, krumplis tésztából készült kézzel sodort étel, mákkal, dióval, túróval, pirított morzsával is fogyasztották.
Marosi Málna megjegyzése: ez az étel igazi kuriózum. Nem csak azért, mert még csak nem is ettem soha, hanem azért is, mert még nem is hallottam róla. Jól mutatja azt is, hogy a svábok milyen ésszerűen és takarékosan étkeztek. Külön megható az apára ilyetén való emlékezés, máris követendő példára találtunk.Látják az utánpótlást is a képen? Csatai Nóriból helyre kis menyecske lesz! Viki receptgyűjtése kapcsán arra bíztatom az olvasókat, hogy küldjenek be hasonló ételleírásokat a kisdunaujsag@gmail.com címre.