Olyan gyorsak voltak, hogy alig bírtam jegyzetelni. Majdnem úgy jártam vele, mint Örkény István a gyerekeinek küldött levelével, kihagyott belőle egy csomó betűt, mert úgy akart írni, ahogy a kisfia beszélt, vagyis hadarva. De akkor senki sem értené a farsangi finomság receptjét, így eltekintek ettől a vicces fordulattól, elég ha a címben utalok rá. Miután segéderőim fiatalok, semmi esetre sem idézek most a tavalyelőtti ?se fánk, se fánk? című opuszból sem, hiszen az szöszmötölős, afféle nyugdíjasoknak, sok idővel rendelkezőknek szóló recept.
Lássuk tehát először Juditét: hozzávalók 1 zacskó porélesztő, 25 dkg liszt, 1 dl langyos tej, 3 púpos evőkanál porcukor, 3 tojás sárgája, 3 dkg vaj. A porélesztőt összekeveri a liszttel, a cukorral, hozzáadja a vajjal kikevert tojás sárgáját és a tejet. Cipó formájúra gyúrja és 30 percre meleg helyre teszi dagadni. Gombócokat formál belőle, közepétől széthúzogatja, és forró olajban kisüti. Nagyon gyors és nagyon finom. Azt mondja Judit, hogy friss élesztővel is el lehet készíteni, akkor azt fel kell futtatni előtte. Szép kis fánkocskák lettek belőle Peti és Gergő nagy örömére.
Még ennél is gyorsabb Gabi leírása, mert ő mindent csak amúgy lar pour l’art módon összekever és máris süti. Ez aztán tényleg turbó recept, még a nagyon rohanós háziasszonyok is belevághatnak. Hozzávalók: 6 púpozott evőkanál liszt, 2 db egész tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 kis pohár (kb. 1,5-2 dl) natúr joghurt, vagy kefír. Keverés után forró olajba szaggatja, nagyjából egy evőkanál alsó felényit tesz egy fánkhoz a tésztából. A sütemény felfújódik, a képen is jól látszik. Ebből még kóstolót is kaptam. Miután elindult a kis család hazafelé, Gergő ragaszkodott ahhoz, hogy ami maradt, azon nyomban csomagoljam be neki, merthogy az az övé. Naná, az ő anyukája sütötte!
Mindkét fánkot vaníliás porcukorral megszórhatjuk, tálalhatjuk lekvárral, sőt fahéjas vagy kakaós porcukorban is meghempergethetjük. Köszönöm Juditnak és Gabinak a recepteket, remélem, mások is kedvet kapnak ezekhez a gyrs sütmnyekhz.
Marosi Málna