Portré gitárra s énekhangra: Bardócz L. Csaba

0
1300
BardoczCs_FarkasV_IdestovaAz Idestova együttesről beszélgettünk az alapítóval, Bardócz L. Csabával.

Kovács Gabriella: Azt elárulod mióta is zenélsz? Felnőttként kóstoltál bele?

Bardócz L. Csaba: Dehogy, és az igazat megvallva, egy barátomnak köszönhetem, hogy így, ebben a formában zenélek, hiszen saját verseimet zenésítem meg. Vissza kell mennünk még középiskolai éveimhez, amikor is gitározgattam, s írogattam verseket is. No, annak a bizonyos barátomnak az ötlete volt, hogy kapcsoljam össze a kettőt, s kiderült, egészen jó ötlet. Szóval, azóta zenélgetek komolyabban.

Telthaz_Idestova
K. G.: Mi inspirál? Hogyan születik egy-egy kompozíció?

B. L. Cs.: Hát, jó kérdés. Általában a versekkel együtt születik meg a dallam, tehát én hallom, milyen lesz a vers amikor írom le a szavakat – teljes egészet képez a zene a szavakkal, már nem választom szét őket. Néhány éve meg kellett fogalmaznom a zene hangulatát – s arra jutottam, hogy ezek ?tréfásan komoly, derűsen szomorkás” dalok.

K. G.: S ez valóban elég jól lefedi: van humor, de amolyan cigarettafüstös, borozgatós borúval vegyített vidámság lakozik a dalokban.

 

B. L. Cs.: Ó, köszönöm, igen, ilyesmire törekszem. Szóval, hogy mi tud ihletet adni. Elsősorban más zenéje (The Frames, Cseh Tamás, Damian Rice) tud annyira lázba hozni, hogy zenéjüket hallgatva én is gitárt akarok ragadni, s elkezdek pengeti. Az igazán jó zenész számomra az, aki energiát ad, s a közhelyeset is úgy tudja előadni, mintha az nem is közhely lenne.


FarkasP_NabelekA_BardoczCs_IdestovaFarkasV2_Idestova

Kavezgatas_Telthaz_IdestovaTelthaz2_Idestova


K. G.: Most kicsit az együttes megalakulása körüli időszakról kérdeznélek. A 2005. évben költöztél Vácra, ha jól tudom, Tiszakécskéről, igaz?

 

B. L. Cs.: Igen, valóban, s mivel senkit sem ismertem, bekopogtam mindenhová, ahol úgy gondoltam, esetleg zenélhetnék, felléphetnék. Rengeteg támogatást kaptam például a Váci Madách Imre Művelődési Központtól, s megismerkedtem a Fónay Márta Drámai Műhely csapatával is, ahol Nábelek (Péczeli) Anita népdalénekessel hozott össze a jó sors. Így már ketten léptünk fel ott, ahol lehetőség adódott.


FarkasV_Idestova


K. G.: S miként lettetek négyen? Hogyan csatlakozott a Farkas család két tagja?

 

B. L. Cs.: Nos, a Farkas-trióként igen népszerű együttessel 2006-7 környékén barátkoztunk össze a MIMK egyik tehetségkutató versenyén, ahol én is felléptem. Farkas Péter, az együttes vezetője (gitár, ének, doromb, mese) és Farkas Virág (tangóharmonika, billentyűk, fuvola, ének) sokoldalú zenészek, és jól összecsiszolódtunk az évek során. Tehát így lettünk négyen az Idestovában.

 

FarkasP_IdestovaK. G.: Hogyan ítéled meg ?idegenként” Vác városát zenész szemmel?

 

B. L. Cs.: Nekem mindig is nagyon kedvező beny
omást keltett, mivel számtalan lehetőséget kaptam, illetve kapok műsoraim előadásához. Rengeteg helyen, legalább tizenöt különböző helyszínen léptem már fel – remélem ez újabb helyszínekkel bővülhet. Olyan nyitottság jellemzi a várost, melyet másutt nemigen tapasztaltam. Léptünk fel több kiállítás megnyitóján, cukrászdában, jótékonysági műsorokon, különböző városi rendezvényeken, művelődési házban. De természetesen nemcsak Vácra korlátozódunk, visszatértem az Idestovával Tiszakécskére is, léptünk fel Budapesten, Szentendrén, Szolnokon, Kismaroson, Verőcén is. Nem mellékesen, ha már itt az igazán jó idő, tervbe van véve egy jó hangulatú koncert a Forrásban Verőcén. Ez úgy május eleje körül valósulhat meg, akkor lehet már a teraszon is ücsörögni nagykabát nélkül.

 

BardoczCs_FarkasV_Idestova

K. G.: Tényleg, mit hoz a jövő, mit tervezel idén?

B. L. Cs.: Először is koncerteket, fellépéseket továbbra is, szívesen megyek ahová csak hívnak. Tervezünk részt venni a Veszprémi Utcazene Fesztiválon az együttessel – tavaly nem sikerült, idén nagyon bízunk benne, hogy lejutunk. Másrészről pedig szólólemezt kívánok most tavasszal kiadni, melyet minden koncertünkre ellátogató megvehet, kb. áprilistól.

 

K. G.: Ez nagyszerű hír a rajongók számára!

BardoczCs_NabelekA_Idestova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Következő fellépés: Idestova együttes,

Mosolytár, Vác, február 19. 19:00. Belépő: 500 Ft.

(Érdemes kicsit hamarabb érkezni, hamar elfogynak a helyek!)

 

Fotók: Idestova