?Nincs még egy falu, amelyiknek ennyi világbajnoka lenne?

0
538
195_Weixl1bWeixl-Várhegyi László ezüstérmes atléta Verőcéről. 

László kereste meg a Kisdunát a következő hírrel, melyet elolvasva nem hagyhattam annyiban a dolgot, utána kellett járni, kik a ?verőceiek”:

?Hiába volt sok magyar és sok külföldi (szerb, horvát, szlovén, szlovák, osztrák) résztvevője, a 2011. március 6-án, Budapesten, a Syma csarnokban megrendezett Veteránatlétikai Fedett pályás Országos Bajnokságnak, a Váci Kistérségből mindössze két verőcei veteránatléta indult az OB-n.

 

A Váci Reménység verőcei veteránatlétája Csehné Kurdi Angéla, a 45-50 évesek korosztályában, a tőle megszokott számokban indult. A 60 méteres síkfutásban olyan szoros volt a küzdelem, hogy a célfotó alapján hirdettek eredményt, s így Angélának az ezüstérem jutott. Távolugrásban is hasonlóan szoros versenyben szorult a második helyre és e versenyszámban is országos bajnoki ezüstérmet szerzett. Az ARAK versenyzője, a verőcei Weixl-Várhegyi László is erős mezőnyben versenyzett. Súlylökésben 5. és 60 méteres síkfutásban 4. helyezéseket szerzett, távolugrásban pedig ezüstérmes lett a 60-65 évesek mezőnyében.

Gratulálunk a verőcei veteránatléta sportolóknak!”

 

forrás: www.szamosz.hu

 

Kovács Gabriella: Veterán sportolóként azt is hihetnénk, nemrég kezdte a sportolást, de ugye ez nem így van?


Weixl-Várhegyi László: 1963 óta atletizálok versenyszerűen és soha nem hagytam abba, de az atlétikán kívül fociztam, kézilabdáztam, karatéztam és megszereztem a rendőrségnél (nyugdíjas rendőr alezredes vagyok) az önvédelem közelharc kiképzői képesítést is, s tagja voltam annak a csapatnak, akik kidolgozták a rendőrök fizikai követelmény szintjeit. Jómagam 52 évesen megcsináltam a 18-26 éves korosztály szintjét kiválóra.

 

Szóval azt vallom, hogy a mozgás minden gyógyszert pótol, de olyan gyógyszert még nem találtak fel, amely a mozgást pótolná! Életmód- és táplálkozási tanácsadó természetgyógyászként dolgozom ma is, s több honlapnak vagyok az internetes tanácsadója (www.vitaminstation.hu, www.natursziget.com), s Budapesten van a rendelőm. 1988 óta vagyok vegetáriánus és 1998 óta azt is a vércsoportomnak megfelelően folytatom. Életmódommal és táplálkozásommal igazolom, hogy 64 évesen is képes vagyok jó eredményeket elérni, s sokszor jobb eredményeket érek el, mint 5-10 évvel ezelőtt. Az atlétika ezért jó, mert méterekben, centiméterekben le lehet mérni az eredményeket, s ezzel példát is szeretnék mutatni a pácienseimnek, hogy soha nem szabad feladni, mert nincs gyógyíthatatlan betegség, csak gyógyíthatatlan beteg!

 

K.G.: Milyen címekkel büszkélkedhet?


2008_diszkoszvets_rsekjvron_Weixl

W.-V. L.: Tavaly nyertem meg az 53. magyar bajnoki címemet dobó hárompróbában. Dobó ötpróbában világbajnok vagyok, és tagja vagyok a világcsúcsot dobott magyar csapatnak. Kalapácsvetésben veterán olimpiát nyertem Dániában, Melbourne-ban (Ausztrália) pedig ezüstérmes lettem. Dobó Ötpróbában Európa bajnok voltam.

 

K.G.: A veteránversenyzők külön indulnak, vagy csak külön értékelik őket?


Vercei_s_Vci_atltk_Weixl

W.-V. L.: A veterán atlétáknak szép nagy családja van. Nem ritka a 90 év feletti versenyző, sőt veterán olimpiákon 100 év felettiek is versenyeznek atlétikában, úszásban, teniszben, stb. Verőcéről világbajnok a Magyari Józsi és a felesége, valamint Andrea lánya és a fia is, de több Dobó VB-t nyert tanítványa van Verőcéről (Pap Bence, Kovács Zsolt). Nincs még egy falu, amelyiknek ennyi világbajnoka lenne. Heincz Sanyi Melbourne-ban 5 veterán-olimpiai aranyával az egész torna legeredményesebb sportolója volt, s nemcsak kajak-kenuban (25.000 résztvevő volt)!!! De van Verőcének horgász világbajnoka is!

 

Tehát a veteránoknak is vannak országos bajnokságaik, Európa- és világbajnokságaik, az olimpiájukat pedig World Masters Games-nek hívják. Múlt vasárnap volt a fedett pályás OB. A szabadtéri versenyeken a dobók külön is szerveznek versenyeket az ókori olimpiai dobószámokban.

 

Weixl_104

 

K.G.: S mit tartogat a jövő? Lesznek hazai versenyek is?


W.-V. L.: Az idén indulok az összes hazai dobó OB-s versenyen, a veterán OB-n. s az idén lesz a Dobó VB is, s azt szerencsére Tatán rendezik, de valószínű ismét elmegyünk a szlovák (van szlovák OB-i. aranyam is), az osztrák (ott ezüstöt nyertem) és a horvát OB-kre is (tavaly ott ezüstérmet szereztem).

 

rsekjvr_kalapcseldobs_eltt_Weixl

 

K.G.: Remélem az is kedvet kapott atletizálni, aki eddig csak a fotelból ülve n